Posmakuj kwaśnicy w sierpniowy weekend w Żywcu

Już po raz dziewiąty, w dniach 10-12 sierpnia, w Żywcu odbędzie się Festiwal Kwaśnicy. Jak co roku, ta pyszna potrawa będzie gotowana w rekordowo dużym garnku. Nad jej smakiem, jak co roku czuwa Barbara Czul – Organizator imprezy, Tradycyjna, karpacka, regionalna zupa gotowana jest według przepisu, który przetrwał w archiwach muzealnych setki lat! Do pomocy Barbara Czul zaprosiła Burmistrza Miasta Żywca Antoniego Szlagora. W tym roku po raz pierwszy Generalni Kucharze będą wtajemniczać w tajniki gotowania prawdziwej żywieckiej kwaśnicy prezentera TVN Tomasza Zubilewicza. Kwaśnicą będzie mogło się zachwycać w ciągu trzech dni ponad 20 tysięcy osób.
Uczestnicy, oprócz degustowania kwaśnicy, będą mogli posłuchać występów gwiazd polskiej muzyki rozrywkowej. Zagrają i zaśpiewają m.in.: Gwiazdy polskiej estrady Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski , Gwiazdy Disco Polo oraz w niedzielny wieczór Budka Suflera.
Jak co roku dodatkową atrakcją będzie parada ponad 2000 motocyklistów ulicami Żywca. Beda pokazy mody, fitness klub, pokazy ćwiczeń aerobowych, parady oraz koncerty młodych utalentowanych muzyków. Organizatorzy zadbali o dodatkowe atrakcje dla najmłodszych: wesołe miasteczko, wodzireja, który będzie organizował dla nich zabawy i konkursy, oraz stoiska z licznymi łakociami i zabawkami. Codziennie zapraszamy dyskoteki z Radiem Bielsko oraz na zakończenie całej imprezy odbędzie się niezapomniany pokaz sztucznych ogni.
Zobacz bieżące informacje na facebooku: http://www.facebook.com/FestiwalSmakowaniaKwasnicy
Wśród wielu atrakcji festiwalu na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Pobyt w Żywcu można wykorzystać także na zwiedzenie zamku Habsburgów, żeglugę i wypoczynek nad Jeziorem Żywieckim.
Patronat nad Festiwalem objęli Marszałek Województwa Śląskiego i Burmistrz Miasta Żywiec.
WALKA O ZŁOTE CERTYFIKATY W KONKURSIE KULINARNYM
Do udziału w konkursie zaproszone są restauracje, hotele, zajazdy itp. W centralnym miejscu restauracje będą gotowały kwaśnicę; dodatkowe formy reklamy w postaci banerów, roll – up, stoisk pod „Rekordowym Garnkiem”, zapowiedzi, wizualizacje są doskonałą formą promocji oraz prestiżem. Każda restauracja otrzyma profesjonalną relację foto oraz materiały prasowe do wykorzystania w celach marketingowych.
Po ugotowaniu kwaśnicy przez konkretną restaurację, zostanie ona oceniona przez specjalnie powołane do tego jury, które finalnie przyzna Złote Certyfikaty pozwalające na wprowadzenie jej do menu danej restauracji.
Przepisy na kwaśnicę podaje Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy
Konkurs prowadzić będą Beskidzki Klub Kulinarny oraz Chojna Group
Zgłoszenia ekip do dnia 8.08.2012r. można przesyłać na adres e-mail chojnagroup@chojnagroup.com
Więcej informacji można uzyskać:
Organizator Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy: Barbara Czul: basiaczul@wp.pl,
tel: 501 009 722.
Współorganizator Konkursu Kulinarnego Maciej Chojna: chojnagroup@chojnagroup.com,
tel.: 505-963-126



