Kierunek Zdrowie: Czym jest i kiedy stosuje się żywienie dojelitowe?

Kraj produkcji: Polska
Rok produkcji: 2018
Przeznaczenie wiekowe: Dla małoletnich od lat 12
Lekarze mówią wprost – bez możliwości jego stosowanie nie bylibyśmy w stanie leczyć wielu chorób. Ale wiele osób nie wie wciąż nawet o jego istnieniu. Czym tak naprawdę jest żywienie dojelitowe i komu może pomóc? O tym w najnowszym programie Marii Zawały – KIERUNEK ZDROWIE.
Żywienie dojelitowe stosuje się zarówno u dzieci, osób dorosłych, jak i starszych, przede wszystkim w przypadku: chorób neurologicznych przebiegających z zaburzeniami połykania, których przyczynami mogą być m.in. udar mózgu, choroby Parkinsona, stwardnienie zanikowe boczne, czy stwardnienie rozsiane, chorób onkologicznych, w wyniku których dochodzi do niedrożności górnego odcinka przewodu pokarmowego, nieswoistych chorób zapalnych jelit, w tym choroby Leśniowskiego-Crohna, dziecięcego porażenia mózgowego, mukowiscydozy oraz u chorych nieprzytomnych.
