Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Roladki schabowe z borowikami
Kraj produkcji: Polska
Rok produkcji: 2019
Przeznaczenie wiekowe: Dla małoletnich od lat 12
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to nie tylko muzyka, ale i szaleństwo na talerzu! W pierwszym odcinku Bogusia Kalaga wyczarowała na talerzy roladki schabowe z borowikami i dodatkami. Wypróbuj przepis!
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Kulinarną scenę pierwszego odcinka podbiły roladki schabowe z borowikami według Bogusi Kalagi – sprawdźcie sami, jak je wykonać!
Przygotuj swoim bliskim wyjątkowe roladki z przepisu Bogusi Kalagi. Podany przepis wystarcza na 4 solidne porcje, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia i wygłodniałe brzuchy! Roladki ze schabu faszerowane borowikami podamy z sosem z borowików oraz puree z selera w towarzystwie glazurowanej marchewki.
Roladki schabowe z borowikami
Składniki
– 8 plasterków schabu grubości 1 cm
– szklanka mleka 3,2%
– 600 g pokrojonych borowików
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– średniej wielkości cebula
– sól, pieprz
– pieprz cayenne, wędzona papryka
Przygotowanie
Na początek schab rozbij, przypraw solą i pieprzem, a następnie zalej mlekiem (dzięki temu będzie bardziej miękki i soczysty). Tak przygotowany schab odstaw do lodówki na min. 1-2 godziny (najlepiej na całą noc).
Później rozgrzej na patelni masło klarowane, dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją do momentu, gdy się zeszkli. Dodaj pokrojone borowiki i duś całość ok. 15 minut. Po tym czasie dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Następnie podziel całość na dwie części – jedną pozostaw do wystygnięcia, z kolei druga będzie potrzebna do przygotowania sosu.
Plastry schabu osusz papierowym ręcznikiem. Następnie na każdym plastrze rozsmaruj warstwę borowików i zawiń roladki (najlepiej przy pomocy bawełnianego sznurka). Roladki posyp wędzoną papryką i obsmaż na patelni z każdej strony.
Do oleju, na którym smażyło się mięso, dolej odrobinę wody i przelej całość do naczynia żaroodpornego, w którym umieścisz roladki. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 20-30 minut.
Sos z borowików
Składniki
– odłożona część podsmażonych borowików i cebulki
– 200 ml śmietany 30%
– ½ cytryny
– natka pietruszki
– pieprz Cayenne
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Uprzednio odłożone borowiki z cebulką podgrzej, następnie dodaj śmietanę i gotuj do momentu zagęszczenia sosu. Na koniec dopraw i posiekaną natką pietruszki.
Purée z selera
Składniki
– średniej wielkości seler
– 2-3 ziemniaki
– łyżka masła
– 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początek obierz i pokrój w kostkę jednakowej wielkości ziemniaki i seler, następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę i przeciśnij je przez praskę. Dodaj masło, kwaśną śmietanę i pieprz – na koniec utrzyj na gładką masę.
Glazurowane marchewki
Składniki
– pęczek młodych marchewek z zieloną natką
– 1-2 łyżki miodu
– gałązka świeżego tymianku
– 2 łyżki masła
– ½ pomarańczy
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początek marchewkę dokładnie wyczyść, później większe sztuki pokrój wzdłuż na dwie lub cztery części, nie pozbawiając ich jednak zielonej natki. Ugotuj w osolonej wodzie na sposób al dente.
Na patelni rozpuść masło, dodaj miód oraz odrobinę soli i pieprzu, doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć na patelnię marchewki oraz sok z połówki pomarańczy wraz z posiekanym świeżym tymiankiem. Na koniec każdą z marchewek dokładnie obtocz powstałym sosem. Danie skomponuj na talerzu, a następnie obserwuj miny swoich gości, gdy wezmą pierwszy kęs… Smacznego!