PatronatyRegion

Od 1 do 3 marca Katowice najsłodszym miastem w Polsce! Ruszają Sweet TARGI 2014!

Prezentacja targowa obejmie maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, dodatki piekarskie i cukiernicze, produkty i półprodukty spożywcze, urządzenia do produkcji lodów, koncentraty smakowe, dodatki do lodów, dekoracje i wyroby cukiernicze, przetwory czekoladowe, galanterię cukierniczą, lody, artykuły przemysłu tłuszczowo-olejarskiego, urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa, urządzenia do utrzymania czystości i higieny oraz wydawnictwa branżowe.

W programie targów m.in. Sweet Strefa Mistrza Branżyna której zobaczyć będzie można po raz pierwszy w Polsce Słodki stół na Wielkanoc. Sugarcrafterka Anna Daraż, dekoratorka ciasteczek Małgorzata Kluza oraz mistrz carvingu Dariusz Ślusarczyk wspólnie przygotują słodki stół z wykorzystaniem ciasteczek, tortów w połączeniu z dekoracjami rzeźbionymi w owocach. W trakcie pokazów zaprezentują sztukę zdobienia lukrem królewskim, techniki tworzenia dekoracji w stylu angielskim i efektownego rzeźbienia w owocach.  Wielkanocne ciasta, torty w modnych koronkach pokaże Anna Osadnik, technolog z firmy Dekor Pol, która poprowadzi również pokaz produkcji modnych, cukrowych koronek oraz dekorowania ciast i tortów o tematyce wielkanocnej.  Ponadto prezentowane będą muffiny i ciasteczka trwałe z różnymi dekoracjami, ciasta drożdżowe z czystą etykietą i pokazy technologiczne w wykonaniu technologów firmy Pfahnl,  Ryszarda Stojanowskiego, Adama Bednarskiego i Andrzeja Baziora. Proponowane będą owocowe inspiracje w deserach jako wiosenne propozycje innowacyjnych deserów według technologów Jerzego Brzozowskiego i Marka  Tomaszka z firmy Prospona.  Słodka Strefa zaproponuje także nowoczesne dekorowanie tortów na różne okazje za pomocą żeli dekoracyjnych firmy Bakels Polska.  Przez całą prezentację będzie można częstować się lodami typu „soft” firmy AKO.  Ponadto w programie SweetTARGi III Konferencja Piekarniczo – Cukiernicza;  „Ekonomiczne i proste rozwiązania w lodziarstwie – nowy trend torty lodowe”-  firma Savpol i Fabbri, „Szkolnictwo zawodowe wsparciem dla ludzi młodego pokolenia w walce z bezrobociem” – Tomasz Jędrzejczak, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów,  „Czy kanapka uratuje polskiego piekarza?”- Jarosław Gajda, Prezes Fundacji na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa (na podstawie kampanii społecznej „Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa”). SweetTARGi to także pokazy i konkursy, m.in. „Cake Show” w wykonaniu cukierników i sugarcrafterów, konkurs Magic Box , Bar Meeting – wszystko o kawie i drinkach, III Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy, wypieki pokazowo – instruktażowe połączone z degustacją, pokazy i szkolenia baristyczne i inne.

Nowości podczas targów zaprezentują między innymi firma Pfahnl Polska pokazując muffin czekoladowy, ciasteczka trwałe firmowe, ciasto czekoladowe, piernik, pieczywo gruboziarniste z kiełkami. Firma Ecotrade wystawi super ciasto makowe, biszkopt nebraska, super ciasto kokosowe, bombole – kule serowe, babkę italiana, waniliowy krem exclusiwe,  krem budyniowy – super milk, stabilizator do śmietany o smaku sernikowym,  pastę dekoracyjną – golden glaze karmel, kremy dekoracyjne – golden glaze, czekolę-nuts, wanila-brulee, super elitę – krem do ubijania na bazie tłuszczu roślinnego, musso o smaku cappuccino i marcepanu, żel do żelownic, sos cygański, chleb bracki, chleb karoca, chleb sołtysa oraz bułkę kukurydzianą. Firma Prodotti Stella Spa zaoferuje mediteraneo – mozaikę smaków, kookie&carem, kookie&caramel, kookie&chocolate, linię produktów hicream – nutgele o smakach kawy, krówki, migdałów, ciasteczek – mucho-gusto.  To tylko niektóre z całej gamy innowacyjnych produktów jakie prezentowane będą podczas SweetTARGi 2014 – święta branży piekarniczej, cukierniczej i lodziarskiej w południowej Polsce.

Zgłoszenia można składać pisząc na maila sweettargi@fairexpo.pl

Ciąg dalszy artykułu poniżej

 

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button