Prawdziwe niebo w gębie! Jabłecznik pani Czesławy Rudzkim Smakiem października! [PRZEPIS NA JABŁECZNIK]

-Na smak października wybrałem prosty i nieskomplikowany przepis pani Czesławy Kiedos – mówi Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. -Ciasto można wzbogacić rodzynkami namoczonymi wcześniej w rumie, a cukier biały zamienić na brązowy, nierafinowany, który nada ciastu specyficznego smaku melasy – podpowiada rudzki kucharz.
Narobiliśmy Wam smaka? Nic prostszego. Zaczynamy weekend, a więc czasu na domowe wypieki mnóstwo!
PRZEPIS NA JABŁECZNIK PANI CZESŁAWY KIEDOSZ Z RUDY ŚLĄSKIEJ
Składniki:
10 średnich jabłek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy
4 łyżki oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka orzechów włoskich
Ewentualnie 1 aromat waniliowy lub rumowy
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy w ósemki i zasypujemy 1 szklanką cukru (cukier wanilinowy, cynamon) na około 1 godzinę. W misce wyrabiamy ciasto z podanych składników dodając na koniec olej i orzechy. Potem ciasto łączymy z jabłkami. Przekładamy na prostokątna blachę, pieczemy w 180 stopniach, około 50 minut. Gdy ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Konkurs na najlepsze "Rudzkie smaki" trwa. Do końca grudnia można przesyłać przepisy na swoje autorskie potrawy. W każdym miesiącu rudzki kucharz wybiera spośród nadesłanych jeden, najciekawszy przepis, który zostaje "smakiem miesiąca" i trafia na stronę internetową. Jego autor otrzymuje nagrodę. Ambasadorem konkursu jest rudzianin Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju.