KrajRegionWiadomość dnia

Kolejne restauracje dołączają do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”

Na Szlak weszły cztery nowe restauracje: Restauracja Kameralna w Pszczynie, Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, Restauracja Zagłębie Smaku w Dąbrowie Górniczej i Restauracja Zielony Ogród w Zabrzu. Poszerzają one ofertę Szlaku, gwarantując, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Restauracja Kameralna z Pszczyny, czerpiąc z tradycji kuchni myśliwskiej, podaje jelenia z grilowaną sałatą, purre ziemniaczanym i podgrzybkami polanymi palonym masłem, a w Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły można zjeść tradycyjne placki szkubane, a na deser – puszysty wiślański sernik. Miłośnikom ekologicznej żywności polecamy Zielony Ogród z Zabrza. Najbardziej rozpoznawalne dania kuchni śląskiej, jak wodzionka z bratkartoflami czy rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą, przyrządzane są ze składników z ekologicznych upraw lokalnych producentów. Jest to także jedyna restauracja „Śląskich Smaków”, która serwuje śląskie niebo, czyli schab wędzony osobiście przez właścicieli restauracji, który podawany jest z sosem z suszonych owoców i knedlami.

Na uwagę zasługuje z pewnością Restauracja Zagłębie Smaku (Restauracja Hotelu Holiday Inn z Dąbrowy Górniczej) – jest to pierwsza restauracja Szlaku, w której można spróbować tradycyjnych potraw z Zagłębia. Zjemy tam więc zagłębiowską zalewajkę, pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami, a także przepyszne racuchy drożdżowe.

“Cieszymy się, że „Śląskie Smaki” nieustannie się rozwijają i dają możliwość coraz szerszego poznawania kuchni województwa” – mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. “To szczególnie ważne teraz, gdy ludzie przykładają coraz większą wagę do tego, co jedzą. Wbrew pozorom kuchnia regionalna jest zdrowa, a podana w nowoczesny sposób zaskakuje nie tylko wyśmienitym smakiem”.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

„Śląskie Smaki” to obecnie 29 lokali, w których podawane są dania przyrządzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale niejednokrotnie podane w nowoczesnej formie. Ci, którzy chcą poznać regionalne smaki, mogą mieć pewność, że dania są w tradycyjne nie tylko w swoich składnikach, lecz także w sposobie przyrządzania. Oficjalne wręczenie certyfikatów Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” odbędzie się 31 marca w Katowicach podczas rozpoczęcia Targów GLOB 2017.(źr:slaskie.pl)

 

 

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button