Inwazja chińskiego grzyba zagraża europejskim truflom

Aromatyczne trufle z Perigord (Tuber melanosporum) osiągają cenę od 600 do 800 euro za kilogram – droższe są tylko białe trufle z Piemontu. Słyną nie tylko ze smaku i zapachu, ale są także uważane za afrodyzjak.

Niestety, europejskim truflom zagraża spokrewniony z nimi, równie czarny, ale pozbawiony smaku gatunek chiński, sprowadzany jako tańszy substytut. Grzyb ten rośnie wyjątkowo szybko i agresywnie, może więc wyprzeć rodzime gatunki lub krzyżując się z nimi dać bezwartościowe pod względem kulinarnym mieszańce.

I bez chińskiego zagrożenia zbiory trufli z Perigord zmalały z ponad 1500 ton w roku 1870 do mniej niż 100 ton obecnie. Dlatego zespół Claude’a Murata z uniwersytetu w Turynie bada genom cennego grzyba, by ocalić ten przysmak dla przyszłych pokoleń.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button