RegionWiadomość dnia

Wielkie gotowanie curry w Chorzowie, czyli Festiwal Podróżniczy Peneplena [WIDEO]

Gotowanie, a później degustacja w Chorzowskim Centrum Kultury. Uczestnicy festiwalu podróżniczego mogli zobaczyć jak przygotować bardzo popularną w Azji potrawę, czyli curry.

 

Następnie każdy dostał swoją porcję, ale nie każdy gustuje w takiej kuchni. -Próbowałem nawet i tu w Polsce w tych różnych restauracjach chińskich czy wietnamskich. Ale w zasadzie oprócz sajgonek, to nic mi specjalnie nie smakuje – mówi Andrzej Zachariasiewicz, mieszkaniec Chorzowa. Dla innych podróż zawsze łączy się z próbowaniem nowych smaków

Wielkie gotowanie curry w Chorzowie, czyli Festiwal Podróżniczy Peneplena

-Nie umiem sobie teraz przypomnieć nic konkretnego, ale zazwyczaj wolę z takich lokalnych coś popróbować, coś nowego. Takie miejscowe to można sobie u nas zjeść – mówi Jolanta Maśnica, mieszkanka Piekar Śląskich. Są też osoby, dla których curry to nic nowego. Do ostrych potraw trzeba się po prostu przyzwyczaić. Okazuje się, że wystarczą dwa miesiące w Indiach.

 

Ciąg dalszy artykułu poniżej

-Chętniej podchodziliśmy do tamtejszego jedzenia, do takich pikantnych bardziej rzeczy niż do naszych przywiezionych. Po jakimś czasie można się tak przyzwyczaić, że są naprawdę przepyszne – Jakub Moś, uczeń Akademickiego Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Chorzowie. Festiwal Podróżniczy Peneplena to nie tylko degustacje. Jednak curry cieszyło się niezłym powodzeniem. Nawet jeśli ktoś do azjatyckiej kuchni nie był przekonany.(Łukasz Kądziołka)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button