Kraj

Pomarańczowa wódka i arbuz

W eliminacjach do drugiej polskiej edycji konkursu “International Belvedere Vodka Cocktail Competition 2008” wzięły udział w ubiegłym tygodniu 24 osoby z całego kraju. Zawody odbyły się w dwóch kategoriach: Luxury Drink i Commercial Drink. Celem konkursu było wyłonienie najbardziej profesjonalnego i kreatywnego barmana stylu klasycznego. Uczestnicy musieli wykonać dwa drinki w określonym czasie.

– “W tym roku konkurs był synonimem połączenia ekskluzywnych alkoholi i bardzo nowatorskich składników, a wygrał po prostu najsmaczniejszy koktajl” – komentuje Patryk Le Nart, członek jury.

Głównym założeniem było, aby drink w kategorii Commercial Drink był możliwy do wykonania w warunkach każdego baru z nie więcej niż pięciu mało skomplikowanych i tanich składników. W tej kategorii zwyciężył Paweł Kos, który połączył pomarańczową wódkę z lodami czekoladowymi.

W kategorii Luxury Drink nie było ograniczeń. Najlepszy okazał się Konrad Skarzyński, menadżer baru jednej z warszawskich restauracji, który wykonał drink z pomarańczowej wódki, kawałków arbuza, cukru waniliowego, syropu z marakuji i soku z cytryny. “Nie było łatwo, poziom był wysoki. Za rok zaskoczę ponownie!” – zapowiedział.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Były też inne pomysły – koktajle na bazie buraków czy papryczek chili, a nawet z langustą czy kwiatem róży.

W kategorii Luxury Drink drugie i trzecie miejsca zajęli Piotr Jarosz z Poznania i Sebastian Urbaniak z Warszawy, natomiast w kategorii Commercial Drink – odpowiednio Konrad Skarzyński i Przemysław Seniuk z Łodzi.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button