KrajŚwiat

Ślady melaminy w chińskich herbatnikach

Stężenie melaminy lekko przekraczające normę wykryto w dwóch rodzajach herbatników – podano w komunikacie. Herbatniki mają wrócić do chińskich magazynów, które je sprzedawały.

Ryzyko zachorowania w rezultacie ich spożycia jest nadzwyczaj małe, “trzeba byłoby, żeby dzieci jadły ich po dwa kilo dziennie” – dodaje komunikat holenderskich służb sanitarnych, które przebadały 47 produktów spożywczych z Chin.

Ciasteczka w czekoladzie i ciasteczka z orzechami laskowymi marki Koala zawierają, odpowiednio, 4 i 5 mg melaminy na kilogram.

W ubiegłą sobotę wprowadzono zakaz importu do Unii Europejskiej wszelkich produktów zawierających mleko i produktów mlecznych wyprodukowanych w Chinach lub wysłanych z tego kraju.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Jest to reakcja na ostatnie wydarzenia w Chinach, gdzie po spożyciu mleka w proszku dla niemowląt zawierającego melaminę – substancję służącą do produkcji żywic syntetycznych – zmarło pięcioro dzieci, a blisko 54 tys. zachorowały. Podejrzewa się, że melaminę dodawano, żeby testy jakościowe wykazywały wyższą od faktycznej zawartość białka w mleku.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button