KrajRegionZdrowie

ZDROWE DESERY – Co jeść zamiast słodyczy? Dietetyk radzi!

Nie umiesz żyć bez słodyczy, ale Twoja figura i zdrowie na tym cierpią? Sprawdź przepisy na zdrowe desery, opracowane przez dietetyka!

 

ZOBACZCIE NAJNOWSZY ODCINEK PROGRAMU “KIERUNEK ZDROWIE”

Kierunek Zdrowie – wydanie 1.09.2018

Słodkie przekąski to zmora dla sylwetek i portfeli wielu z nas. Niekiedy jednak trudno poradzić sobie w ciągu dnia bez sięgnięcia po coś słodkiego. Może zamiast wybierania gotowych, przetworzonych smakołyków, warto sięgnąć po ich zdrowsze odpowiedniki? Głównie po to, by nie utyć i zachować zdrowie.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Sprawdź kilka przepisów na zdrowe słodycze i desery, opracowane przez dietetyk Dorotę Machowską z Kliniki Chirurgii MAZAN, eksperta programu “Kierunek Zdrowie”.

Zdrowe desery (fot. pixabay.com)
Zdrowe desery (fot. pixabay.com)

KAKAOWE CIASTECZKA OWSIANO-KOKOSOWE

  • 125g płatków owsianych
  • 125g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 4 łyżki mleka 1,5%
  • 100g oleju kokosowego
  • 2 białka jaj

Olej roztopić z dodatkiem mleka i cukru. Połączyć płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i kakao, następnie wlać roztopiony olej i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy na ciastka. Delikatnie połączyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać łyżką masę, formując okrągłe ciastka. Piec 15-20 min.w temperaturze 180 stopni.

Zdrowe desery (fot. pixabay.com)
Zdrowe desery (fot. pixabay.com)

CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

  • dwa mocno dojrzałe banany
  • ¾ szklanki ( ok.160 ml) ciepłego mleka 1,5%
  • ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki ( 170 g)
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2/3 szklanki cukru brzozowego (ksyitolu)
  • kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie garście ulubionych bakalii

polewa:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum70 % zawartości kakao)
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki gorącego mleka 1,5%

Banany  zblendować na gładką masę. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche – mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) niezbyt dokładnie. Przelać do formy (keksówka 10*25cm) i wstawić do całkowicie nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać w kąpieli wodnej. Dodać masło, mleko i wymieszać do połączenia składników. Można dolać więcej mleka gdyby polewa była zbyt gęsta. Polewą polać upieczone i wystudzone ciasto.

Zdrowe desery (fot. pixabay.com)
Zdrowe desery (fot. pixabay.com)

DESER CZEKOLADOWY

  • 200g jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki mleka 1,5%
  • 2 banany
  • 5 łyżeczek kakao
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Posypka:

  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 3 łyżeczki poppingu z amarantusa (amarantus ekspandowany)
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 3 suszone daktyle
  • 2 łyżeczki miodu

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Jogurt zmiskować z bananami. Następnie dodać mleko i kakao oraz nieco przestudzoną żelatynę. Deser przelać do szklanek i wstawić do lodówki. Orzechy nerkowca drobno posiekać i wymieszać z wiórkami, amarantusem i posiekanymi daktylami. W rondelku podgrzać miód i dodać bakalie – wymieszać przez chwilę i odstawić do ostudzenia. Gdy deser w szklankach stężeje ułożyć na wierzch bakalie i oprósz odrobiną kakao.

Zdrowe desery (fot. pixabay.com)
Zdrowe desery (fot. pixabay.com)

CIASTO Z PŁATKAMI OWSIANYMI I MASĄ JOGURTOWĄ

Ciasto:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Masa jogurtowa:

  • 3 białka jaj
  • 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać.
Masa jogurtowa: Ubić białka na sztywno, cały czas ubijając dosypywać partiami cukier i ubijać do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie może być grudek. Następnie dodać mąkę a potem cienkim strumykiem wlewać jogurt a gdy masa ładnie się połączy wyłączyć mikser i delikatnie mieszając dodać wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypać około 70% płatków owsianych i mocno docisnąć. Przekładać masę jogurtową a wierzch posypać pozostałymi płatkami. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Co jeść zamiast słodyczy?

Zdrowe desery (fot. cojesc.net)
Zdrowe desery (fot. cojesc.net)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button