Region

Cmok, cmok

W rączkę, w czółko, w policzek. Technik całowania jest bez liku. Młodzi namiętnie, starsi nieco powściągliwiej, ale wspomnienie pierwszego pocałunku nie zależy od wieku.

Nie wszyscy jednak mogą pochwalić się wspomnieniami: Trafiają się pacjentki, trafiają się kobiety, po porodzie lub nawet kilku i w ciągu wywiadu stwierdzają, że nigdy nie były całowane przez swojego męża – mówi beata Wróbel, seksuolog. Polacy jak twierdzą eksperci niechętnie się całują. Może to i lepiej bo nie zawsze jest to wskazane. W miejscach publicznych bardzo dyskretnie i bardzo subtelnie, a wszystko co miłe i związane z pocałunkami zostawmy sobie na słodkie sam na sam – uważa Dominika Grodowska, specjalistka od etykiety.

Historia jednak pokazuje, że są pewne wyjątki od tej reguły: Breżniew to był taki straszny całuśnik i ta jego słowiańska dusza miała pokazywać w jakimś stopniu te jego dobre czy wspaniałe relacje – mówi Tomasz Słupik, politolog. Takie obcałowywanie prezydentów, premierów i pierwszych sekretarzy służyło nie tylko partii. Całowanie pomaga nam zachować nasze zęby w zdrowiu, bo w trakcie pocałunku wydziela się ślina, która zawiera dużo fosforu i wapnia, które zapobiega próchnicy, zapaleniu dziąseł – tłumaczy Monika Bąk – Sosnowska, psycholog. A całując można zadbać nie tylko o zęby, ale i o figurę: w trakcie jednego pocałunku spalamy 12 kalorii. Żeby spalić porcję piernika, musimy pocałować się 29 razy, karp kosztuje 35 pocałunków, a porcja makówek to 37 pocałunków.

Ze wszystkich możliwych diet ta pocałunkowa wydaje się najsłodsza, ale tylko wtedy gdy inne słodkości nie zabijają jej smaku.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button