KrajRegion

Przepis na prawdziwy, góralski żur à la Baca [U BACY NA CACY]

„U Bacy na Cacy” to najlepsze góralsko-śląskie połączenia w kuchni! Wielkanoc coraz bliżej, więc czas na przepis na prawdziwy żur à la Baca.

 

Nieważne, czy na twoim wielkanocnym stole gości żur – ten przepis musisz wypróbować! Prawdziwy żur po bacowemu, czyli przepis wprost z najnowszego odcinka programu „U Bacy na Cacy”. Próbowałeś żuru w iście góralskim wykonaniu? Sprawdź przepis!

Premierowe odcinki „U Bacy na Cacy” oglądaj w każdą sobotę o 19:50 w TVS!

 

Prawdziwy żur à la Baca

Garnek, woda, odrobina żeberek i prawdziwy, wędzony  boczek… Brzmi jak początek kolejnej kulinarnej przygody z Arturem „Bacą” Bacowskim! Dziś zabierzemy się za przygotowanie prawdziwego, góralskiego żuru, który podbije serca wszystkich, którzy zasiądą do wielkanocnego stołu… i nie tylko.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Czas trwania: im dłużej, tym smaczniej!

Stopień trudności: nic trudnego

 

Składniki

– 1 kg żeberek wieprzowych

– 2 białe kiełbasy

– ½ kg wędzonego boczku

– ½ średniej wielkości selera

– 2 duże marchewki

– średniej wielkości pietruszka

– średniej wielkości por

– cebula

– 5 ząbków czosnku

– 100 g leśnych grzybów

– 5 litrów wody

– 5 liści laurowych

– 10 kulek ziela angielskiego

– 5 kulek czarnego pieprzu

– 2 łyżeczki majeranku

– zakwas na żurek

 

Przygotowanie

Na początek grzyby zalej ciepłą wodą. Warzywa obierz lub umyj dokładnie i pokrój na mniejsze (ale nie małe!) części. Następnie żeberka wieprzowe pokrój na cztery równe partie i umieść wraz z pokrojonymi warzywami w garnku. Pozostaw do momentu zagotowania się wody.

Białą kiełbasę pokrój w plastry, z kolei boczek pokrój w nie za drobną kostkę. Następnie wrzuć kiełbasę oraz boczek na patelnię i podsmaż.

Wyjmij warzywa i żeberka z wywaru. Potem dopraw wywar przygotowanymi przyprawami i dodaj podsmażone wcześniej kiełbaski oraz boczek.

 

Pamiętaj: warto rozetrzeć przyprawy takie, jak majeranek czy kulki ziela angielskiego oraz pieprzu w rękach, by oddały więcej aromatu!

(fot. TVS)
(fot. TVS)

Weź żeberka i oddziel mięso od kości, następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki.

Namoczone wcześniej grzyby pokrój na mniejsze kawałki, z kolei cebulę posiekaj na drobno i zeszklij na patelni, następnie dodaj wszystko do zupy. Czosnek obierz, zagnieć i posiekaj, potem również dodaj do zupy.

Zamieszaj zakwas i dodaj powoli do zupy, cały czas mieszając.

 

Uwaga! Żurek będzie słony poprzez dodatek boczku. Nie ma potrzeby dodawać soli do zupy. Jeśli chcesz ją dosolić – zrób to już do swojego talerza. Oczywiście do żurku możesz dodać ziemniaki, jaja na twardo, śmietanę i wiele innych – kombinuj do woli!

 

Smacznego!

 

Po więcej góralskich przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50! Powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ NOWY ODCINEK PROGRAMU NA YOUTUBE:

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button