„U Bacy na Cacy” to najlepsze góralsko-śląskie połączenia w kuchni! Wielkanoc coraz bliżej, więc czas na przepis na prawdziwy żur à la Baca.
Nieważne, czy na twoim wielkanocnym stole gości żur – ten przepis musisz wypróbować! Prawdziwy żur po bacowemu, czyli przepis wprost z najnowszego odcinka programu „U Bacy na Cacy”. Próbowałeś żuru w iście góralskim wykonaniu? Sprawdź przepis!
Premierowe odcinki „U Bacy na Cacy” oglądaj w każdą sobotę o 19:50 w TVS!
Prawdziwy żur à la Baca
Garnek, woda, odrobina żeberek i prawdziwy, wędzony boczek… Brzmi jak początek kolejnej kulinarnej przygody z Arturem „Bacą” Bacowskim! Dziś zabierzemy się za przygotowanie prawdziwego, góralskiego żuru, który podbije serca wszystkich, którzy zasiądą do wielkanocnego stołu… i nie tylko.
Czas trwania: im dłużej, tym smaczniej!
Stopień trudności: nic trudnego
Składniki
– 1 kg żeberek wieprzowych
– 2 białe kiełbasy
– ½ kg wędzonego boczku
– ½ średniej wielkości selera
– 2 duże marchewki
– średniej wielkości pietruszka
– średniej wielkości por
– cebula
– 5 ząbków czosnku
– 100 g leśnych grzybów
– 5 litrów wody
– 5 liści laurowych
– 10 kulek ziela angielskiego
– 5 kulek czarnego pieprzu
– 2 łyżeczki majeranku
– zakwas na żurek
Przygotowanie
Na początek grzyby zalej ciepłą wodą. Warzywa obierz lub umyj dokładnie i pokrój na mniejsze (ale nie małe!) części. Następnie żeberka wieprzowe pokrój na cztery równe partie i umieść wraz z pokrojonymi warzywami w garnku. Pozostaw do momentu zagotowania się wody.
Białą kiełbasę pokrój w plastry, z kolei boczek pokrój w nie za drobną kostkę. Następnie wrzuć kiełbasę oraz boczek na patelnię i podsmaż.
Wyjmij warzywa i żeberka z wywaru. Potem dopraw wywar przygotowanymi przyprawami i dodaj podsmażone wcześniej kiełbaski oraz boczek.
Pamiętaj: warto rozetrzeć przyprawy takie, jak majeranek czy kulki ziela angielskiego oraz pieprzu w rękach, by oddały więcej aromatu!
Weź żeberka i oddziel mięso od kości, następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki.
Namoczone wcześniej grzyby pokrój na mniejsze kawałki, z kolei cebulę posiekaj na drobno i zeszklij na patelni, następnie dodaj wszystko do zupy. Czosnek obierz, zagnieć i posiekaj, potem również dodaj do zupy.
Zamieszaj zakwas i dodaj powoli do zupy, cały czas mieszając.
Uwaga! Żurek będzie słony poprzez dodatek boczku. Nie ma potrzeby dodawać soli do zupy. Jeśli chcesz ją dosolić – zrób to już do swojego talerza. Oczywiście do żurku możesz dodać ziemniaki, jaja na twardo, śmietanę i wiele innych – kombinuj do woli!
Smacznego!
Po więcej góralskich przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50! Powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.
ZOBACZ RÓWNIEŻ NOWY ODCINEK PROGRAMU NA YOUTUBE:
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)