Region

Dzień Pikantnych Potraw

Jeszcze rok temu w Mensie sami  nie wiedzieliśmy o tym dniu, zaś w tym roku już od miesiąca nie możemy się doczekać, zarówno my, jak i nasi Klienci, którzy pytają czy i w tym roku Mensa będzie świętować Dzień Pikantnych Potraw. Odpowiadamy: W tym roku też będzie ostro! 

Na przystawkę pikantne koreczki, podobnie jak w zeszłym roku. W menu będzie pikantna zupa jarzynowa i chili con carne. To rodzaj gulaszu, składającego się z mięsa wołowego i/lub wieprzowego, ostrych papryczek chili, czosnku oraz przypraw. Dodatkowo może zawierać cebulę, pomidory lub fasolę.

Pikantnie zapraszamy i przypominamy, że ze „sprawcą” ostrości – kapsaicyną – należy obchodzić się ostrożnie. Tak przed konsumpcją, jak i w jej trakcie. Przygotowując potrawy z użyciem pikanterii, należy zwrócić szczególną uwagę na higienę rąk, gdyż nawet najmniejsza ilość kapsaicyny (zawartej choćby w czarnym pieprzu, ostrej papryce, kurkumie), która dostanie się do oka, może uszkodzić jego błonę śluzową. Konsumować należy z umiarem. W niewielkiej dawce, pobudzi trawienie i rozgrzeje organizm, jednak jej nadmiar nie służy wątrobie. Warto też pamiętać, że kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, zatem próby ugaszenia wywołanego kapsaicyną „pożaru”, jaki w większości z nas wywoła, nie przyniosą spodziewanego efektu, a wręcz przeciwnie – mogą go tylko podsycić. Ratujemy się alkoholem lub tłuszczami, bądź tłustym mlekiem albo sokiem pomidorowym z tłuszczem roślinnym i kilkoma łyżeczkami cukru.

Więcej kulinarnych – nie tylko pikantnych – porad, oraz adresy Expres Barów na stronie www.mensa.com.pl.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button