Dzik jest dziki, dzik jest… smaczny! Aromatyczna zupa myśliwska św. Huberta wprost z polskich gór – przygotuj ją razem z Bacą i programem „U Bacy na Cacy”!
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Piłkarze zespołu z okręgówki bawią się w kiboli! TOP 5 Silesia Flesz gra FAIR!
Razem z właścicielką restauracji Gościniec Groblice w Ustroniu Baca przygotuje zupę myśliwską św. Huberta, patrona wszystkich myśliwych. Jak rozprawić się z dzikiem i przy okazji zrobić pachnącą lasem, sycącą potrawę jednogarnkową? Sprawdź sam!
Co tydzień nowe przepisy w premierowych odcinkach programu „U Bacy na Cacy” – oglądaj w każdą sobotę o 19:50!
Zupa myśliwska – składniki
– ok. 1 kg szynka z dzika
– 1l bulionu warzywnego
– 100 ml czerwonego wytrawnego wina
– dwie łyżki masła
– odrobina mąki pszennej
– duża marchew
– por
– mały seler
– pół główki czosnku
– 50 g suszonego podgrzybka
– 4 ziarna jałowca
– 3 liście laurowe
– kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
– sól
– pieprz
Marynata do mięsa
– ½ szklanki oleju
– szklanka mleka
– czubata łyżka soli
– łyżeczka pieprzu
– łyżeczka rozmarynu
– 5 ziaren jałowca
– 4 ziarna ziela angielskiego
– pęczek kolendry
– 3 liście laurowe
– soku z ½ cytryny
– 4 ząbków czosnku
Przygotowanie
Najpierw dokładnie umyj i osusz mięso, później natrzyj je marynatą.
Pamiętaj, żeby rozetrzeć w moździerzu przyprawy (liście oraz ziarna), aby wydobyć z nich cały aromat.
Następnie zamarynowane mięso odstaw do lodówki, najlepiej na dwie doby (co pół dnia przewróć je na drugą stronę). Później zalej wodą podgrzybki i odstaw w zacienione miejsce na kilka godzin.
Kolejno pokrój mięso w dość grubą kostkę oraz obtocz delikatnie w mące pszennej. Później delikatnie obsmaż pokrojone mięso na patelni na rozgrzanym maśle.
Następnie dokładnie umyj i posiekaj warzywa na średniej wielkości kawałki. Później podsmaż na maśle na patelni. Gdy się zarumienią i zmiękną, połącz je z usmażonym mięsem, następnie zalej całość bulionem warzywnym. Później namoczone wcześniej podgrzybki dodaj do warzyw i mięsa.
Na koniec zetrzyj w moździerzu (lub utrzyj w rękach) przyprawy i dodaj je na patelnię wraz z winem. Następnie całość dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i duś do połączenia się wszystkich składników i zgęstnienia zupy.
Zupę najlepiej podawać w chlebku lub z dodatkiem świeżymi grzankami natartymi ząbkiem czosnku.
Smacznego!
Po więcej przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50, z kolei powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.
ZOBACZ RÓWNIEŻ CAŁY ODCINEK – JUŻ TERAZ!
Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)