KrajRegion

Zupa myśliwska, czyli sposób na poskromienie dzika [U BACY NA CACY]

Dzik jest dziki, dzik jest… smaczny! Aromatyczna zupa myśliwska św. Huberta wprost z polskich gór – przygotuj ją razem z Bacą i programem „U Bacy na Cacy”!

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Piłkarze zespołu z okręgówki bawią się w kiboli! TOP 5 Silesia Flesz gra FAIR!

Razem z właścicielką restauracji Gościniec Groblice w Ustroniu Baca przygotuje zupę myśliwską św. Huberta, patrona wszystkich myśliwych. Jak rozprawić się z dzikiem i przy okazji zrobić pachnącą lasem, sycącą potrawę jednogarnkową? Sprawdź sam!

Co tydzień nowe przepisy w premierowych odcinkach programu „U Bacy na Cacy” – oglądaj w każdą sobotę o 19:50!

 

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Zupa myśliwska – składniki

– ok. 1 kg szynka z dzika

– 1l bulionu warzywnego

– 100 ml czerwonego wytrawnego wina

– dwie łyżki masła

– odrobina mąki pszennej

– duża marchew

– por

– mały seler

– pół główki czosnku

– 50 g suszonego podgrzybka

– 4 ziarna jałowca

– 3 liście laurowe

– kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku

– sól

– pieprz

 

Marynata do mięsa

– ½ szklanki oleju

– szklanka mleka

– czubata łyżka soli

– łyżeczka pieprzu

– łyżeczka rozmarynu

– 5 ziaren jałowca

– 4 ziarna ziela angielskiego

– pęczek kolendry

– 3 liście laurowe

– soku z ½ cytryny

– 4 ząbków czosnku

 

Przygotowanie

Najpierw dokładnie umyj i osusz mięso, później natrzyj je marynatą.

Pamiętaj, żeby rozetrzeć w moździerzu przyprawy (liście oraz ziarna), aby wydobyć z nich cały aromat.

Następnie zamarynowane mięso odstaw do lodówki, najlepiej na dwie doby (co pół dnia przewróć je na drugą stronę). Później zalej wodą podgrzybki i odstaw w zacienione miejsce na kilka godzin.

Kolejno pokrój mięso w dość grubą kostkę oraz obtocz delikatnie w mące pszennej. Później delikatnie obsmaż pokrojone mięso na patelni na rozgrzanym maśle.

(fot. TVS)

Następnie dokładnie umyj i posiekaj warzywa na średniej wielkości kawałki. Później podsmaż na maśle na patelni. Gdy się zarumienią i zmiękną, połącz je z usmażonym mięsem, następnie zalej całość bulionem warzywnym. Później namoczone wcześniej podgrzybki dodaj do warzyw i mięsa.

Na koniec zetrzyj w moździerzu (lub utrzyj w rękach) przyprawy i dodaj je na patelnię wraz z winem. Następnie całość dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i duś do połączenia się wszystkich składników i zgęstnienia zupy.

Zupę najlepiej podawać w chlebku lub z dodatkiem świeżymi grzankami natartymi ząbkiem czosnku.

Smacznego!

(fot. TVS)

Po więcej przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50, z kolei powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ CAŁY ODCINEK – JUŻ TERAZ!

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button