KrajRegion

Bogusia Kalaga gotuje: Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem

“Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to nie tylko muzyczne spotkania z gośćmi, ale też kulinarne popisy Bogusi. Sprawdź przepis na ziołowe placki ziemniaczane z sosem z łososiem.

 

Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem to najnowsza propozycja Bogusi Kalagi. Przepis prosto z programu “Przebojowe Smaki” – wypróbuj już teraz!

Nie przegap premierowych odcinków w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!

 

TOP 5 Silesia Flesz: Wyśmiewamy Sosnowiec, a puma grasuje!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Gotuj z Bogusią!

Tym razem w muzyczno-kulinarnym show Kalagów prym wiodły zioła. Bogusia przygotowała dymną herbatę ziołową, a główną rolę odegrały ziołowe placki ziemniaczane z sosem z wędzonego łososia.

Przygotuj przepis w swojej kuchni i podziel się opinią w komentarzu na naszym Facebooku.

 

Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem – sos

Składniki

– 300 g wędzonego łososia

– 300 ml śmietanki 30%

– łyżka kaparów

– 3 filety z sardeli

– duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 5 suszonych pomidorów

– pęczek koperku

– cytryna

– pieprz

– sproszkowana chilli

 

Przygotowanie

Aby przygotować sos, na początek drobno posiekaj cebulę oraz czosnek, a następnie przesmaż je na oleju z suszonych pomidorów. Dodaj pokrojone w paski pomidory, sardele i kapary.

Wędzonego łososia pokrój w paski i smaż do momentu, aż zmieni kolor na bladoróżowy. Po tym czasie dolej śmietankę i gotuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Na koniec całość dopraw chilli, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Ziołowe placki ziemniaczane

Składniki

– 5 ziemniaków gotowanych w łupinach

– 5 ziemniaków surowych

– pęczek dymki

– pęczek pietruszki

– ząbek czosnku

– 3 łyżki jogurtu typu greckiego

– papryczka chilli

– 2 jajka

– łyżka mąki pszennej

– 100 g smalcu

– 100 ml oleju słonecznikowego

– sól, pieprz

– pomidorki koktajlowe

– plastry łososia

– koperek

 

Przygotowanie

Ziemniaki w łupinach najlepiej ugotuj dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, natomiast surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Następnie do startych, surowych ziemniaków dodaj jogurt (dzięki temu nie ściemnieją) i wymieszaj.

Zioła drobno pokrój, podobnie jak papryczkę i czosnek. Jedne i drugie ziemniaki wymieszaj, a później dodaj do nich wcześniej pokrojone zioła.

Jaja wymieszaj najpierw w osobnym naczyniu, a następnie dodaj do całości razem z odrobiną mąki, soli i pieprzu. Połącz wszystkie składniki i smaż na smalcu z odrobiną oleju z obu stron do uzyskania złocistego koloru placków.

Danie skomponuj według uznania – proponujemy dekorację z przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i posiekanego koperku.

Smacznego!

 

Nie przegap premierowych odcinków programu „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi. Widzimy się w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!

Na powtórki zapraszamy w piątki o 18:00.

 

SPRAWDŹ KOLEJNY PRZEPIS BOGUSI!

Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Keftedes, czyli greckie pulpeciki w sosie pomidorowym

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Sceny jak z horroru. Matka rzuciła dzieckiem o asfalt, potem kopała je w głowę!

Tragiczna sobota na śląskich drogach – zginęły trzy osoby!

Tak niskiego bezrobocia nie było od 30 lat!

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button