KrajRegion

Pieprz czarny mielony skażony bakterią Salmonella [OSTRZEŻENIE GIS]

GIS wycofał skażone salmonellą partie pieprzu czarnego mielonego, produkowanego przez białostocką firmę. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.

 

Spiderman grasuje po Bytomiu!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Obecność bakterii Salmonella stwierdzono m.in. w próbkach pieprzu czarnego mielonego pobranych podczas kontroli w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki oraz w próbkach surowca dostarczonego przez PHU GROTEX Eryk Grotowski z siedzibą w Kaliszu.

Decyzją GIS-u ze sprzedaży wycofywane są:

Ciąg dalszy artykułu poniżej

· pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii: 1309/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;

· pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii: 2509/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;

· pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii: 2509/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;

· pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii: 2409/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021.

 

Salmonelli nie stwierdzono w próbkach wymazów sanitarnych ze środowiska produkcyjnego firmy Agnex Krzysztof Wierzbicki – informuje GIS.

Na podstawie przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej nakazał wycofanie wszystkich wyżej wymienionych partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego przez Agnex Krzysztof Wierzbicki, w których stwierdzono obecność Salmonella, oraz wszystkich partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego z surowca zanieczyszczonego Salmonella – podaje GIS.

Sanepid monitoruje proces wycofywania ze sprzedaży zakwestionowanych partii pieprzu.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Racibórz chce zakazać palenia węglem! To będzie pierwsze takie miasto w regionie [WIDEO]

Tragiczny wypadek na drodze S1 w Mierzęcicach! [NOWE FAKTY,WIDEO]

Niebezpieczna substancja w paragonach fiskalnych! Powoduje raka, niepłodność i otyłość

 

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button