GIS wycofał skażone salmonellą partie pieprzu czarnego mielonego, produkowanego przez białostocką firmę. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.
Spiderman grasuje po Bytomiu!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Obecność bakterii Salmonella stwierdzono m.in. w próbkach pieprzu czarnego mielonego pobranych podczas kontroli w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki oraz w próbkach surowca dostarczonego przez PHU GROTEX Eryk Grotowski z siedzibą w Kaliszu.
Decyzją GIS-u ze sprzedaży wycofywane są:
· pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii: 1309/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;
· pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii: 2509/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;
· pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii: 2509/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;
· pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii: 2409/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021.
Wycofanie niektórych partii pieprzu czarnego mielonego ze względu na wykrycie bakterii Salmonella – GIS https://t.co/d82ux2DWtP
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) October 31, 2019
Salmonelli nie stwierdzono w próbkach wymazów sanitarnych ze środowiska produkcyjnego firmy Agnex Krzysztof Wierzbicki – informuje GIS.
Na podstawie przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej nakazał wycofanie wszystkich wyżej wymienionych partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego przez Agnex Krzysztof Wierzbicki, w których stwierdzono obecność Salmonella, oraz wszystkich partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego z surowca zanieczyszczonego Salmonella – podaje GIS.
Sanepid monitoruje proces wycofywania ze sprzedaży zakwestionowanych partii pieprzu.
Racibórz chce zakazać palenia węglem! To będzie pierwsze takie miasto w regionie [WIDEO]
Tragiczny wypadek na drodze S1 w Mierzęcicach! [NOWE FAKTY,WIDEO]
Niebezpieczna substancja w paragonach fiskalnych! Powoduje raka, niepłodność i otyłość