Kultura i rozrywkaRegion

3 sposoby na domowe lody bez użycia jajek

Gdy nadchodzi lato i temperatury na zewnątrz stają się coraz wyższe, większość z nas poszukuje sposobu na to, jak schłodzić się w te upalne dni. Lody to rozwiązanie niskokaloryczne i wyjątkowo smaczne.

Lody cynamonowe bez jajek

Letnie inspiracje na proste desery to temat, który można rozwinąć na wiele różnych sposobów. Możliwości wyprodukowania lodów w zaciszu domowym jest naprawdę wiele, ale czy jest opcja zrobienia tego bez korzystania z jajek? Oczywiście! Pierwszym przykładem takiego rozwiązania są lody cynamonowe. Do ich wytworzenia potrzebujemy:

  • 200 ml słodkiej śmietany,
  • 200 ml mleka,
  • około 100 g cukru,
  • 5 łyżeczek zmielonego cynamonu,
  • odrobinę soli.

Śmietanę i mleko przelewamy do jednego naczynia, a następnie dodajemy sól i cukier. Mieszamy do momentu, aż wszystko się rozpuści. Następnie dodajemy cynamon i całość wkładamy do specjalnej maszynki do lodów. Po upływie około 30 minut lody będą gotowe do spożycia.

 

Lody waniliowe bez użycia jajek

Kolejną propozycją zrobienia lodów bez jajek w warunkach domowych są lody waniliowe. Pamiętajmy jednak, że wyprodukowanie zimnej przekąski to tylko połowa sukcesu. Ważne jest również to, aby podać lody w wyrafinowany sposób – w tym celu warto zakupić specjalne pucharki ze szkła gastronomicznego lub ceramiki. Można także postawić na opcję w postaci miseczek.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Do przygotowania domowych lodów waniliowych bez jajek będziemy potrzebować:

  • 350 ml tłustego mleka,
  • 200 g zimnej słodkiej śmietanki,
  • 5-6 dużych łyżek sproszkowanego mleka,
  • około 100 g cukru,
  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • odrobinę cukru waniliowego.

Wystarczy w jednym naczyniu wymieszać zwykły cukier z cukrem waniliowym, a następnie dodać mleko w proszku. Później powolni wlewamy do całości zwykłe mleko i mieszamy tak długo, aż wyeliminowane zostaną wszystkie grudki. Pozostałą resztę mleka mieszamy ze skrobią, a następnie doprowadzamy je do wrzenia i dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę. Po zdjęciu z palnika najlepiej jest przecedzić całość, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie do tak przygotowanej masy dodajemy ubitą śmietanę i cukier waniliowy. Na końcu wszystko wrzucamy do maszynki do lodów – po 30 minutach produkt będzie nadawał się do spożycia.

 

Lody truskawkowe bez dodatku jaj

Kolejnym prostym przepisem na lody naturalne bez jajek są lody o smaku truskawkowym. Do ich przygotowania niezbędne będą składniki takie jak:

  • 1 kg słodkich truskawek,
  • pół litra słodkiej śmietanki,
  • pół litra skondensowanego mleka.

 

Na początku należy przygotować truskawki: porządnie je umyć i usunąć z nich szypułki. Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy tak długo, aż ich konsystencja zacznie przypominać mus. Dodajemy wówczas śmietanę i mleko skondensowane, a następnie miksujemy do chwili, gdy masa stanie się zupełnie gładka. Należy ją wówczas przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Po około 8-9 godzinach produkt będzie już gotowy do spożycia.

 

Na stronie internetowej pucharydeserowe.pl znaleźć można kilka ciekawy propozycji na to, jak przygotować domowe desery lodowe nie używając do nich jajek.

 

źródło: artykuł partnera

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button