Kultura i rozrywka

Czy podłoga drewniana sprawdzi się do kuchni?

Drewno jest jednym z najlepszych rozwiązań, jeśli chodzi o materiały wykończeniowe. Jest przyjemne w dotyku, szlachetne, a przede wszystkim uniwersalne, przez co stosowane jest w wielu aranżacjach wykończeniowych wnętrz od stuleci. Jednak to, czy drewno jest dobrym elementem wykończenia kuchni, budzi kontrowersje. Jak wiadomo, drewno w częstym kontakcie z wodą zazwyczaj traci swoje właściwości, rozszczelnia się bądź pęcznieje. Mimo tego dzisiejsze sprawdzone techniki impregnacji drewna dają możliwość utrzymania drewnianej podłogi w rewelacyjnym stanie przez długie lata, a kontakt z wilgocią nie wpływa na jej stan.

 

Zalety drewnianej podłogi

Drewno jest materiałem o naturalnym charakterze. Pasuje do klasycznych stylów architektonicznych, takich jak na przykład modernizm, oraz do nowoczesnych rozwiązań architektonicznych i przy urządzaniu mieszkania jest wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Warto zapoznać się z rodzajami drewna wykorzystywanymi do produkcji podłóg i sposobami ich konserwacji. Przykładowe podłogi drewniane do kuchni i nie tylko można znaleźć na Parkiet.pl.

Niewątpliwą zaletą podłogi drewnianej jest jej uniwersalność. Podłoga wykonana z drewna daje możliwość uzyskania wielu aranżacji. Wygląd, wzór, czy odcienie kolorów drewna możemy dobrać według własnych potrzeb. Drewniana podłoga daje także odczucie ciepła. Roztacza w pomieszczeniu przytulną atmosferę. Ogromną zaletą drewnianej podłogi jest jej trwałość. Drewno cechuje się dużą odpornością na złamania czy obciążenia. Podłoga z drewna posiada odnawialną powierzchnię. Materiał bardzo łatwo ulega renowacji, co sprawia, że drewniany parkiet bardzo łatwo jest odświeżyć i sprawić, że znów wygląda jak nowy. Drewno posiada także właściwości izolacyjne. Materiał ze względu na swoją gęstość nie przewodzi ciepła i dźwięków. A zatem drewno separuje od zimnego podłoża oraz wycisza. Drewniany parkiet ma także właściwości, które służą zdrowiu. Podłoga wykonana z drewna tworzy antystatyczną posadzkę, która zapobiega powstawaniu alergenów.

Jak zabezpieczyć drewnianą podłogę w kuchni?

Drewno zastosowane w kuchni ma kontakt z większą ilością wilgoci niż w przypadku salonu czy sypialni. Dlatego w przypadku deski litu można ją zabezpieczyć lakierem, gorącym woskiem bądź olejem. Inaczej jest z deskami warstwowymi, ponieważ deski tego rodzaju polakierowane są przez producenta najczęściej sześcio- bądź siedmiokrotną warstwą. Czasami warstwowe deski bywają też olejowane. W przypadku umieszczenia podłogi z tego materiału w kuchni zaleca się dodatkową warstwę lakieru. Najlepszy efekt zabezpieczenia podłogi drewnianej w kuchni daje olejowanie. Olej skutecznie zabezpiecza drewno przed wilgocią oraz przenikaniem kurzu i brudu do jego warstw. Zbliżony do olejowania efekt daje lakierowanie. Jednak należy pamiętać, że w przypadku wielokrotnego olejowania, zarysowania będą bardziej widoczne.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Jakie drewno najlepiej wybrać na podłogę do kuchni?

Jak wybierać podłogi drewniane? Podczas wyboru drewna, oprócz takich rzeczy jak wygląd czy wymiary, warto zwrócić uwagę na parametry takie jak twardość – związana z twardością – odporność na ścieranie. Najtwardsze drewna to te, które pochodzą z gatunków egzotycznych. Na krajowym rynku największą twardością cieszą się takie drewna jak dąb, wiąz, grab i jesion. Do średniej klasy twardości drewna należy brzoza, wiśnia oraz olcha. Najmniejszą twardością wyróżniają się z kolei drzewa iglaste. Wśród nich można wyróżnić jodłę, modrzew, świerk i sosnę.

 

źródło: artykuł partnera

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button