Regionalne przekąski z Ukrainy
W każdym kraju możemy odnaleźć inne regionalne, charakterystyczne przysmaki . We Francji spotkamy ślimaki, w Niemczech słone precle, w Polsce królują śledzie, a na Ukrainie możemy odnaleźć sało. Tutaj opowiemy wam, jakie ciekawe słone przekąski możecie spotkać na ukraińskich stołach.
Słone przekąski są bardzo popularnym dodatkiem do alkoholu, w takim charakterze na stołach u naszych wschodnich sąsiadów podawane jest np. sało, chipsy, suszone mięso i ryby. W zależności od regionu, preferowane są różne zakąski.
Idealne do chrupania
Przekąski kojarzą nam się z chrupaniem. Nic dziwnego, w końcu najpopularniejsze są chipsy, dobre na imprezę, ale również jako dodatek do wieczornego seansu filmowego. Oprócz chipsów na Ukraińskich stołach spotkamy również sucharki i grzanki, które niekoniecznie są dietetyczne. Dostępne są w wielu smakach i aromatach, takich jak sos Adżika, bekon, czosnek, grillowana cielęcina, homar, a nawet kawior! Chociaż w Polsce nie są tak łatwo dostępne, możemy odnaleźć je w sklepie internetowym https://www.best-market.pl/, który ma też oddziały stacjonarne w Krakowie, Warszawie, Łodzi i Katowicach.
Morza szum…
Wiele osób wprost przepada za rybami. Pomimo, że kojarzą nam się z daniami obiadowymi, nie musi tak koniecznie być. Ryby mogą stanowić pyszną, ale i zdrową przekąskę. Śledzie w oleju, occie, śmietanie, z różnymi dodatkami, goszczą praktycznie na każdym ukraińskim stole. Pasty rybne, paluszki krabowe to kolejne z często wybieranych przekąsek.
Kawior również często serwowany jest gościom, czy też z okazji świąt. Jest wyjątkowo specyficzny i niewiele osób go lubi, jednak, gdy przekonamy się do niego, z pewnością zagości u nas na stałe. Spożywany jest na kanapkach, ale również jako dodatek do sałatek.
Suszone ryby i owoce morza to przysmak wielu mieszkańców Ukrainy. Wyjątkowo słone, ale też bardzo aromatyczne stanowią idealny dodatek do alkoholu.
Mięsne przekąski
Zapewne wiele osób kojarzy suszone mięso. Jest przepyszną przekąską, która potrafi dobrze nasycić. Możemy odnaleźć suszoną wołowinę i wieprzowinę, chociaż to pierwsze jest o wiele bardziej popularne. Chociaż czasami jest ciężkie to przegryzienia i wymaga dłuższego żucia, jest bardzo często wybierane.
Sało to inaczej słonina, którą znamy również w Polsce. Na Ukrainie stanowi rodzaj przekąski, ale również dodatek do wielu dań. Możemy spotkać ją w różnej formie – bywa kiszona, marynowana, solona i wędzona. Jej konsystencja jest bardzo delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Ciekawostką jest, że niektórzy lubią moczyć sało w roztopionej czekoladzie i tak spożywać.
Kiełbasy spotkać możemy w każdym Ukraińskim domu. Przygotowywane na ciepło, ale również podawane na zimno, zachwycają swoim aromatem. Zarówno gotowane, wędzone jak i suszone mają wielu fanów. Jedną z najpopularniejszych kiełbas jest kiełbasa doktorska. Zawiera minimalną ilość tłuszczu, przy bardzo dużej zawartości mięsa. Jest wyjątkowo delikatna i bardzo smaczna.
Tak więc widzimy, że chipsy i paluszki nie są jedyną przekąską, którą możemy się uraczyć. Warto spróbować nowych smaków i aromatów. Być może okaże się, że któryś z ukraińskich smakołyków bardzo przypadnie nam do gustu. Jeśli zaś nie gustujecie w słonych smakach, to warto skusić się na słodycze z Ukrainy. Ta najpopularniejsza ukraińska marka jest coraz częściej i chętniej widywana też na polskich stołach. Lubiana jest za naturalny smak, przyjemną słodycz oraz bardzo przystępną i atrakcyjną cenę.
Artykuł sponsorowany
źródło: materiał partnera