GIS ostrzega przed salmonellą na powierzchni skorupek jaj
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed Salmonellą Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Komunikat dotyczy jednej partii jaj wyprodukowanych dla sieci sklepów Biedronka.
Na jesienne wieczory najlepszy kryminał!!! Serial COLUMBO w TVS!
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie. W efekcie może dojść do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.
Ostrzeżenie dotyczy jaj “Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L” o numerze partii POW12 20.11 z terminem ważności do 20 listopada. Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326.
Jaja wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. (ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn) przez firmę OVOVITA (A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901).
Drugie z wydanych ostrzeżeń dotyczy jaj kurzych z chowu klatkowego klasa M, które do obrotu wprowadziła Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192. Chodzi o jaja o numerze partii: 25.10.2021, z terminem ważności do 27 listopada. Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303.
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.
Źródło: GIS
Ile gminy z woj.śląskiego stracą na Polskim Ładzie? Częstochowa nawet ćwierć miliarda!
Wybuch gazu w Koziegłowach. Dokładne okoliczności wciąż nie są znane
Dzieci tak samo warto badać pod kątem raka jak i dorosłych! Fundacja Iskierka rusza z akcją badań