Kraj

W Krakowie rozpoczął się Festiwal Pierogów

Jak poinformował PAP Filip Szatanik z krakowskiego magistratu, festiwal potrwa do najbliższej niedzieli. Ma ona na celu promocję kuchni staropolskiej wśród przebywających do Krakowa turystów polskich i zagranicznych.

Podczas festiwalu producenci najsmaczniejszych wyrobów będą walczyć o dwie przechodnie nagrody – nagrodę publiczności statuetkę Kazimierza Wielkiego oraz nagrodę jury statuetkę św. Jacka z Pierogami. Statuetki przyznawane są na rok.

W piątek smak pierogów będzie mógł ocenić każdy, kto w tym dniu odwiedzi Mały Rynek i po degustacji wypełni kupon konkursowy. Drugiego dnia festiwalu najsmaczniejsze pierogi wybierze powołane przez organizatorów jury.

W zeszłym roku tytuł Krakowskiego Mistrza Pierogów oraz przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami jury przyznało “Królestwu Pierożka” z Krakowa, za pierogi lwowskie. Ich farsz składał się z mięsa wołowego, ziemniaków, dwóch rodzajów boczku i cebulki.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Organizatorami VII Festiwalu Pierogów są: Miasto Kraków oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button