Region

Radio Katowice: Marek Zuber o wzroście cen produktów spożywczych

Powodów jest wiele: klęski żywiołowe, czy sytuacja gospodarcza w poszczególnych krajach. Trudnym zadaniem jest ogólnoeuropejska współpraca między producentami, hurtownikami i detalistami – przyznaje gość porannego programu Radia Katowice.

Zuber przypomina, że Unia Europejska najwięcej środków na dopłaty przeznacza dla rolnictwa, a największym beneficjentem dopłat nie jest jakiś biedny kraj Unii, tylko Francja. Im większa konkurencja, tym więcej korzyści dla konsumentów. W regulacji cen pomagają także supermarkety – dodaje Zuber.

Uważa on, że wielkie sieci handlowe mają wpływ na to, by ceny nie rosły , bo ograniczają zamierzenia wielkich hurtowników i producentów. Wśród czynników wpływających na wzrost cen żywności, ekonomiści wymieniają: światowy popyt. Rozwijające się gospodarki “azjatyckich tygrysów” wymuszają wzrost światowej produkcji.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button