IX Światowy Festiwal Prazonek

Z Porębą od wielu pokoleń związana jest potrawa zwana prażonkami. W produkowanych tu od ponad 200 lat żeliwnych garnkach, zwanych kociołkami piecze się w ognisku, popularnie mówiąc praży ziemniaki z dodatkiem kiełbasy, boczku, cebuli, smalcu, soli i pieprzu, tworząc specyficzną potrawę rodem z Poręby.
W 2003 roku zainicjowany został I Światowy Festiwal Prażonek, którego główną atrakcją jest prażenie wielkiego żeliwnego kotła wypełnionego: 160 kg ziemniaków, 25 kg kiełbasy, 15 kg boczku, 20 kg cebuli – przyprawionych solą i pieprzem. W obecnej na świecie są już dwa takie kotły, oba w posiadaniu Gminy Poręba.
Ten wielki kociołki stają się główną atrakcją wielu imprez organizowanych w okolicznych gminach.
W marcu 2006 r. „Porębskie Prażonki” zostały wpisane na Listę Potraw Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.”



