Afera solna: tony soli skonfiskowane na Śląsku
Sól znaleziono głównie w zakładach zajmujących się przetwórstwem warzyw oraz mięsa. Nie wykryto jednocześnie żadnego przypadku fałszowania soli, można więc domniemywać, że firmy kupowały sól w dobrej wierze, nie wiedząc że zamiast spożywczej – do ich magazynów trafia sól przemysłowa. Dodatkowe kontrole w zakładach mięsnych przeprowadził Śląski Lekarz Weterynarii. Opublikowano także wstępne raporty z badań skażonej soli. Okazuje się, że chociaż nie jest to sól spożywcza – to jej obecność w przetworach czy mięsie nie jest szkodliwa dla zdrowia. Dioskyny występujące w skażonej soli są w tak małej ilości, że nawet w przypadku długotrwałego stosowania – nie ma zagrożenia dla ludzkiego zdrowia i życia. Mimo to kontrole Sanepidu będą trwały – w sumie, w województwie śląskim inspektorzy mają do sprawdzenia ok. 1000 różnego rodzaju firm zakładów, do których mogła trafić przemysłowa sól.