RegionWiadomość dnia

Czekoladowe święto w Katowicach [WIDEO i ZDJĘCIA]

Można ją pić, jeść, rozsmarowywać, używać jako “naprawiacza” humoru czy nawet kosmetyku. Mowa oczywiście o czekoladzie. Biała, mleczna, gorzka, nadziewana, z orzechami a nawet z chili – miłośnicy wyrobu uzyskiwanego między innymi z kakaowca lubią każdy jej rodzaj. I każdy zachwalają za zbawienne ponoć dla naszego zdrowia właściwości.

Ile w tym prawdy, a ile mitu – rozstrzygali dzisiaj o tym naukowcy na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach w czasie specjalnego spotkania z okazji Światowego Święta Czekolady.

Jak powiedział TVS dr hab. Bogdan Doleżych, fizjolog z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, czekolada i owszem – bywa zdrowa, ale nie wolno z nią przesadzać. Bo jak każdy medal – tak i tabliczka czekolady ma 2 strony.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button