PRZEPISY NA ŚWIĘTA. Moczka i makówki, jak je zrobić? [PRZEPIS NA MOCZKĘ I MAKÓWKI]
Moczka, makówki, maślane i kruche ciasteczka – bez tych dań nie ma świąt Bożego Narodzenia. Jak przyrządzić? Sprawdź nasze przepisy na święta! Na moczkę i makówki!
Przedstawiamy wam śląskie przepisy na święta. Moczka, Makówki i kruche ciasteczka – królują wtedy na stole.
Dla niewtajemniczonych – Moczka to śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie. Przygotowuje się ja na bazie piernika migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, suszonych daktyli, orzechów laskowych. Do tego zaopatrzyć się trzeba w duże ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki. Zamiast piwa można użyć wywaru jarzynowego lub rosołu na łbach karpi. Bardzo popularne jest użycie zamiast piwa wywaru z owoców lub nawet kompotu. Trzeba tu zaznaczyć, że w każdej części Śląska przepis jest trochę inny.
PRZEPIS NA MOCZKA
Skład:
Woda 4l
Piernik 0,5 szt.
Czekolada gorzka 1szt.
Rodzynki 300g
Śliwki suszone 200g
Orzech włoski 300g
Migdały 100g
Morele 200g
Cukier do smaku
Cukier wanilinowy 1szt.
Sok z cytryny 50ml
Kompot truskawkowy 0,5l
Kompot agrestowy 0,5l
Masło 200g
Mąka pszenna 5 łyżek
Wykonanie:
Piernik pokroić w małą kosteczkę, następnie wsypać do osłodzonej wody i gotować do momentu całkowitego rozgotowania piernika ciągle mieszając. W międzyczasie można dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy. Pod koniec gotowania dodać czekoladę, migdały. Zrobić jasnozłotą zasmażkę z masła i mąki pszennej, po czym dodać do moczki. Na koniec po ugotowaniu dodać kompoty i sok z cytryny. Przechowywać w chłodnym miejscu, jeść na zimno.
Makówki to śląski wigilijny deser. Podstawowe składniki to oczywiście mak, ale również bułki kanapkowe lub sucharki. Do przygotowania makówek potrzebować będziemy jeszcze mleka lub wody, miodu lub cukru oraz bakalii – rodzynki, figi, migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, rum, pomarańcze, mandarynki.
PRZEPIS NA MAKÓWKI
Skład:
Mak zmielony 300g
Masło 100g
Bułka kajzerka 2szt.
Orzechy włoskie 100g
Migdały 50g
Rodzynki 100g
Mleko lub woda 600ml
Cukier
Cukier wanilinowy 1szt.
Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać masło, cukier do smaku i cukier wanilinowy, po czym powoli wsypywać zmielony mak. Doprowadzić do zagotowania, mieszać około 3 minut. Bułkę pokroić w paski o grubości 5 mm. Do naczynia wlać masę makową, posypać rodzynkami, orzechami i migdałami, na to układać kawałki bułki. Na warstwę bułek wlać masę makową i posypać bakaliami. Czynność powtórzyć kilka razy. Smacznego!
Przepisy na święta – Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę
Skład:
Mąka pszenna 300g
Cukier puder 100g
Żółtka 4szt.
Masło 200g
Skórka z cytryny
Wykonanie:
Masło posiekać razem z mąką, cukrem pudrem, żółtkami i skórką cytrynową. Gdy masło będzie drobno posiekane nożem, zacząć zagniatać ciasto energicznymi ruchami. Wyrabiać na jednolitą masę. Następnie schłodzić ciasto w lodówce. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa z wmontowaną końcówką z wzorkami do wyciskania ciasteczek. Uformowane ciasteczka wykładać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec około 10 minut w temperaturze około 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu lukrować.
Lukier
Skład:
Białko z 2 jaj
Sok z cytryny 20ml
Cukier puder ok.150 g
Wykonanie:
Białko, sok i cukier puder wymieszać i ucierać do białości
Autor: AS