Patronaty

Wprowadzenie do mikroodżywiania, wybrane zagadnienia suplementacji diety

Międzynarodowe Sympozjum Naukowo-Szkoleniowe „Wprowadzenie do mikroodżywiania, wybrane zagadnienia suplementacji diety” to pierwsze z cyklu spotkań przeznaczonych dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i kosmetologów, pielęgniarek, położnych i fizjoterapeutów. Tematyka sympozjum związana jest z nowym trendem i sposobem podejść do profilaktyki i wsparciem tradycyjnych metod powrotu do zdrowia pacjentów. Mikroodżywianie i medycyna zapobiegawcza to dwie prężnie rozwijające się dziedziny m.in. we Francji, Belgii i Szwajcarii. Wprowadzenie tych dwóch terminów do polskiego kanonu medycznego daje dużą możliwość pacjentom ustrzeżenia się przed chorobami cywilizacyjnymi oraz wniesie większą świadomość dbania o swoje zdrowie.

Szczegółowy program sympozjum, które odbędzie się w Centrum Konferencyjnym Park Hotel Diament w Katowicach znajduje się na plakacie.

Główny wykładowca sympozjum: Dr Didier Chos, prezydent Europejskiego Instytutu Dietetyki i Mikroodżywiania w Paryżu. Z mikroodżywianiem zetknął się w 1991 r., kiedy Laboratorium PiLeJe zaproponowało lekarzom pierwszy probiotyk na złagodzenie problemów jelita drażliwego. Jako lekarz zajmujący się w Caen sportowcami najwyższej klasy mógł zainicjować biologię niedoborów mikroelementów i zindywidualizowaną suplementację, w szczególności u pływaków. Autor publikacji i książek o tematyce mikroodżywiania.  Z Instytutem Dietetyki i Mikroodżywiania związany od samego początku jego istnienia.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button