3 sposoby na domowe lody bez użycia jajek
Gdy nadchodzi lato i temperatury na zewnątrz stają się coraz wyższe, większość z nas poszukuje sposobu na to, jak schłodzić się w te upalne dni. Lody to rozwiązanie niskokaloryczne i wyjątkowo smaczne.
Lody cynamonowe bez jajek
Letnie inspiracje na proste desery to temat, który można rozwinąć na wiele różnych sposobów. Możliwości wyprodukowania lodów w zaciszu domowym jest naprawdę wiele, ale czy jest opcja zrobienia tego bez korzystania z jajek? Oczywiście! Pierwszym przykładem takiego rozwiązania są lody cynamonowe. Do ich wytworzenia potrzebujemy:
- 200 ml słodkiej śmietany,
- 200 ml mleka,
- około 100 g cukru,
- 5 łyżeczek zmielonego cynamonu,
- odrobinę soli.
Śmietanę i mleko przelewamy do jednego naczynia, a następnie dodajemy sól i cukier. Mieszamy do momentu, aż wszystko się rozpuści. Następnie dodajemy cynamon i całość wkładamy do specjalnej maszynki do lodów. Po upływie około 30 minut lody będą gotowe do spożycia.
Lody waniliowe bez użycia jajek
Kolejną propozycją zrobienia lodów bez jajek w warunkach domowych są lody waniliowe. Pamiętajmy jednak, że wyprodukowanie zimnej przekąski to tylko połowa sukcesu. Ważne jest również to, aby podać lody w wyrafinowany sposób – w tym celu warto zakupić specjalne pucharki ze szkła gastronomicznego lub ceramiki. Można także postawić na opcję w postaci miseczek.
Do przygotowania domowych lodów waniliowych bez jajek będziemy potrzebować:
- 350 ml tłustego mleka,
- 200 g zimnej słodkiej śmietanki,
- 5-6 dużych łyżek sproszkowanego mleka,
- około 100 g cukru,
- 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
- odrobinę cukru waniliowego.
Wystarczy w jednym naczyniu wymieszać zwykły cukier z cukrem waniliowym, a następnie dodać mleko w proszku. Później powolni wlewamy do całości zwykłe mleko i mieszamy tak długo, aż wyeliminowane zostaną wszystkie grudki. Pozostałą resztę mleka mieszamy ze skrobią, a następnie doprowadzamy je do wrzenia i dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę. Po zdjęciu z palnika najlepiej jest przecedzić całość, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie do tak przygotowanej masy dodajemy ubitą śmietanę i cukier waniliowy. Na końcu wszystko wrzucamy do maszynki do lodów – po 30 minutach produkt będzie nadawał się do spożycia.
Lody truskawkowe bez dodatku jaj
Kolejnym prostym przepisem na lody naturalne bez jajek są lody o smaku truskawkowym. Do ich przygotowania niezbędne będą składniki takie jak:
- 1 kg słodkich truskawek,
- pół litra słodkiej śmietanki,
- pół litra skondensowanego mleka.
Na początku należy przygotować truskawki: porządnie je umyć i usunąć z nich szypułki. Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy tak długo, aż ich konsystencja zacznie przypominać mus. Dodajemy wówczas śmietanę i mleko skondensowane, a następnie miksujemy do chwili, gdy masa stanie się zupełnie gładka. Należy ją wówczas przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Po około 8-9 godzinach produkt będzie już gotowy do spożycia.
Na stronie internetowej pucharydeserowe.pl znaleźć można kilka ciekawy propozycji na to, jak przygotować domowe desery lodowe nie używając do nich jajek.
źródło: artykuł partnera