„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Przygotuj z Bogusią Kalagą pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi.
W tym sezonie polskie lasy mocno obrodziły, więc tematycznie przygotowaliśmy przepis na pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi. Sprawdź recepturę Bogusi Kalagi i koniecznie oglądaj TVS, by nie przegapić muzyczno-kulinarnego show!
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w każdą niedzielę o 13:45.
Kopalnia w garażu i Elżbieta II w Będzinie! TOP 5 Silesia Flesz
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią!
Tegoroczny sezon jest wyjątkowo łaskawy dla amatorów grzybów. Na fali grzybowego urodzaju prezentujemy wyjątkowy przepis na pierś z kurczaka podaną na tagliatelle z aromatycznymi grzybami leśnymi. Z kolei spragnionym proponujemy idealny, jesienny kompot z dyni Hokkaido.
Kompot z dyni Hokkaido
Składniki
– dynia Hokkaido
– 2 cytryny
– 10 goździków
– 4 łyżki cukru trzcinowego
– szczypta soli
– 2 litry wody
Przygotowanie
Na początek dynię obierz ze skórki i wydrąż łyżką środek z pestek. Miąższ pokrój w kostkę i włóż do garnka, w którym będziesz gotować kompot. Następnie dodaj cukier i zalej wodą. Po zagotowaniu dodaj do wody goździki. Gotujemy dynię do momentu, gdy będzie al dente.
Po zdjęciu kompotu z ognia, dodaj do niego wyciśniętą cytrynę i szczyptę soli. Kompot podawaj z plasterkami cytryny i miąższem z dyni.
Pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi
Składniki
– 2 piersi z kurczaka
– 3 łyżki oliwy
– łyżka masła
– 2 łyżki słodkiej (lub wędzonej) papryki
– sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw piersi kurczaka przypraw solą, pieprzem i papryką oraz skrop oliwą – tak przygotowaną marynuj ok. 30 minut.
Po zamarynowaniu smaż piersi kurczaka na oliwie na mocno rozgrzanej patelni – po 3 minuty z każdej strony. Następnie dodaj masło. Po zdjęciu z ognia odstaw pod przykryciem. Dzięki temu piersi bardziej soczyste.
Baca rozkminia dynię! Rozgrzewająca, jesienna zupa czeka
Tagliatelle z grzybami leśnymi
Składniki
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 g świeżych borowików
– 300 ml śmietany 30%
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– łyżka masła
– pęczek pietruszki
– 2 łyżki świeżo startego parmezanu
– sól, pieprz
– szczypta pieprzu cayenne
– 500 g makaronu tagliatelle
– sól
– 2 litry wody
Przygotowanie
Leśne grzyby dokładnie umyj. Cebulę i czosnek przesmaż na oleju i dodajemy pokrojone grzyby (trzonki pokrój w kostkę, natomiast kapelusze w plasterki). Całość smaż ok. 12 minut. Dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne oraz masło i śmietanę. Chwilę gotuj, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę i starty parmezan.
Makaron ugotuj al dente i dodaj do sosu, delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby sos nie zgęstniał za bardzo. Warto zachować odrobinę wody z gotowania makaronu, by w razie czego móc nią rozrzedzić sos. Wyłóż na talerz tagliatelle z grzybami, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka na wierzch makaronu, a całość posyp startym parmezanem.
Smacznego!
Pamiętaj, że premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi możesz oglądać w TVS w każdą niedzielę o 13:45! Na powtórki zapraszamy w piątki o 18:00.
Wypróbuj tajską zupę na OSTRO z przepisu Bogusi:
Zielone kotlety i do tego na ostro? Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi
Zamykają oddział w szpitalu w Wodzisławiu Śląskim! Jaki jest powód?
WST w Zabrzu zainaugurowała rok akademicki. Patronem wydziału będzie prof. Zbigniew Religa
Zwłoki noworodka na terenie byłego zakładu obuwniczego!
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)