KrajRegion

Bogusia Kalaga gotuje: Pikantne żeberka w miodzie [PRZEBOJOWE SMAKI]

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Masz ochotę na pikantne żeberka w miodzie prosto z grilla? Sprawdź przepis Bogusi Kalagi.

 

Wypróbuj przepis Bogusi Kalagi na pikantne żeberka w miodzie, a nie pożałujesz! Ponadto oglądaj TVS w każdą sobotę o 20:00 i razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykaj się z muzycznymi gośćmi i gotuj!

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w sobotę o 20:00!

 

Szpitale w woj. śląskim to umieralnie?! RAPORT MIAŻDŻY!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera niedziela 19:50 w Telewizji TVS

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Gotuj z Bogusią!

Pogoda dopisuje, dlatego u nas nadal króluje sezon na dania prosto z grilla! Tym razem Bogusia przygotowała grillowane, pikantne żeberka w miodzie z salsą pomidorową podaną na pieczonych ziemniakach. Nie zwlekaj i zaskocz swoich znajomych podczas najbliższego grilla!

 

Pikantne żeberka w miodzie

Składniki

– 2 kg żeberek

– szklanka pikantnego ketchupu

– łyżka musztardy rosyjskiej

– ½ szklanki sosu sojowego jasnego

– ¼ szklanki octu balsamicznego

– ½ cytryny

– świeża papryczka chilli

– 2 cm imbiru

– 3 ząbki czosnku

– łyżka miodu

– ½ szklanki oleju  słonecznikowego

– łyżka papryki wędzonej

 

Przygotowanie

Żeberka dzień wcześniej gotuj przez ok. godzinę w osolonej wodzie, a następnie schłódź. Później wszystkie składniki marynaty wymieszaj, natomiast papryczki i imbir pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynatą posmaruj żeberka (możesz je zamarynować 2 godziny przed grillowaniem).

Resztę marynaty zostaw, aby w trakcie grillowania móc nią smarować żeberka. Żeberka grilluj z każdej strony ok. 20 minut.

 

Nasze przepisy (w tym popisy Bacy w kuchni) możesz śledzić na naszym kanale na YouTube!

Pieczone ziemniaki

Składniki

– 8 ziemniaków jednakowej wielkości

– łyżka miodu

– 2 ząbki czosnku

– ½ papryczki chilli

– 1 cm imbiru

– cytryna

– ½ szklanki oliwy

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw gotuj ziemniaki w łupinach ok. 10-15 min., a następnie pozostaw do wystygnięcia.

Przygotuj marynatę do ziemniaków. Wymieszaj papryczkę i imbir (pokrojone uprzednio w drobną kostkę) z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw całość solą i pieprzem.

Później wystudzone ziemniaki pokrój na połowy i każdą posmaruj marynatą. Połówki złóż razem i zawiń w folię aluminiową. Grilluj ok. 20 minut.

 

Salsa pomidorowa

Składniki

– 2 pomidory malinowe czerwone

– 3 pomidory żółte

– ok. 2 ząbki czosnku

– łyżka miodu

– pęczek natki pietruszki

– 2 łyżki oliwy

– cytryna

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na początek z pomidorów usuń pestki, a resztę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, natomiast natkę pietruszki pokrój. Na koniec wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Gotową salsę podaj wyłożoną na połówkach ziemniaków.

 

Smacznego!

(fot. Dorota Schenk)
(fot. Dorota Schenk)

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

Bogusia Kalaga gotuje: Tradycyjny, śląski obiad, czyli rolada, kluski i modra kapusta

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button