„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Masz ochotę na pikantne żeberka w miodzie prosto z grilla? Sprawdź przepis Bogusi Kalagi.
Wypróbuj przepis Bogusi Kalagi na pikantne żeberka w miodzie, a nie pożałujesz! Ponadto oglądaj TVS w każdą sobotę o 20:00 i razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykaj się z muzycznymi gośćmi i gotuj!
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w sobotę o 20:00!
Szpitale w woj. śląskim to umieralnie?! RAPORT MIAŻDŻY!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera niedziela 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią!
Pogoda dopisuje, dlatego u nas nadal króluje sezon na dania prosto z grilla! Tym razem Bogusia przygotowała grillowane, pikantne żeberka w miodzie z salsą pomidorową podaną na pieczonych ziemniakach. Nie zwlekaj i zaskocz swoich znajomych podczas najbliższego grilla!
Pikantne żeberka w miodzie
Składniki
– 2 kg żeberek
– szklanka pikantnego ketchupu
– łyżka musztardy rosyjskiej
– ½ szklanki sosu sojowego jasnego
– ¼ szklanki octu balsamicznego
– ½ cytryny
– świeża papryczka chilli
– 2 cm imbiru
– 3 ząbki czosnku
– łyżka miodu
– ½ szklanki oleju słonecznikowego
– łyżka papryki wędzonej
Przygotowanie
Żeberka dzień wcześniej gotuj przez ok. godzinę w osolonej wodzie, a następnie schłódź. Później wszystkie składniki marynaty wymieszaj, natomiast papryczki i imbir pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynatą posmaruj żeberka (możesz je zamarynować 2 godziny przed grillowaniem).
Resztę marynaty zostaw, aby w trakcie grillowania móc nią smarować żeberka. Żeberka grilluj z każdej strony ok. 20 minut.
Nasze przepisy (w tym popisy Bacy w kuchni) możesz śledzić na naszym kanale na YouTube!
Pieczone ziemniaki
Składniki
– 8 ziemniaków jednakowej wielkości
– łyżka miodu
– 2 ząbki czosnku
– ½ papryczki chilli
– 1 cm imbiru
– cytryna
– ½ szklanki oliwy
– sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw gotuj ziemniaki w łupinach ok. 10-15 min., a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Przygotuj marynatę do ziemniaków. Wymieszaj papryczkę i imbir (pokrojone uprzednio w drobną kostkę) z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw całość solą i pieprzem.
Później wystudzone ziemniaki pokrój na połowy i każdą posmaruj marynatą. Połówki złóż razem i zawiń w folię aluminiową. Grilluj ok. 20 minut.
Salsa pomidorowa
Składniki
– 2 pomidory malinowe czerwone
– 3 pomidory żółte
– ok. 2 ząbki czosnku
– łyżka miodu
– pęczek natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– cytryna
– sól, pieprz
Przygotowanie
Na początek z pomidorów usuń pestki, a resztę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, natomiast natkę pietruszki pokrój. Na koniec wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Gotową salsę podaj wyłożoną na połówkach ziemniaków.
Smacznego!
Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!
Bogusia Kalaga gotuje: Tradycyjny, śląski obiad, czyli rolada, kluski i modra kapusta
Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)