„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Sprawdź przepis na pikantne zielone kotlety mielone prosto od Bogusi Kalagi.
Pikantne zielone kotlety mielone, wiśniowe buraczki i ziemniaki z rozmarynem – to nasza propozycja na najbliższy obiad! Sprawdź przepis i koniecznie oglądaj TVS, by nie przegapić muzyczno-kulinarnego show Mariusza i Bogusi Kalagi.
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w sobotę 28 września o 20:00!
TOP 5 Silesia Flesz: Uzbierali w internecie dla okradzionej 99-latki PÓŁ MILIONA!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią!
Od października w każdą niedzielę gotuj z Bogusią Kalagą w TVS! Sprawdzone przepisy i tradycyjne receptury wzbogacone o oryginalne rozwiązania – to właśnie sposób Bogusi na smaczną część programu „Przebojowe Smaki”.
Tym razem przygotujemy pikantne zielone kotlety mielone podane z wiśniowymi burakami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. Ponadto na samym początku przygotujemy jesienny kompot cynamonowy z jabłek!
Jesienny kompot jabłkowy
Składniki
– 8 jabłek
– 1,5 litra wody
– 5 łyżek cukru trzcinowego
– szczypta cynamonu
– szczypta soli
Przygotowanie
Na początek jabłka pokrój na cząstki i wykrój gniazda nasienne. Zalej jabłka wodą i gotuj z dodatkiem cukru i cynamonu ok. ½ godziny. Po tym czasie kompot odłóż do ostygnięcia. Podawaj z laską cynamonu dla ozdoby.
Nasze przepisy (w tym kulinarne popisy Bacy) możesz śledzić na kanale YouTube Telewizji TVS!
Pikantne zielone kotlety mielone
Składniki
– 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
– 200 g mięsa mielonego z indyka
– 2 jajka
– duża cebula
– łyżka kminku
– 2 łyżki musztardy sarepskiej
– papryczka chilli
– pietruszka
– szczypiorek
– koperek
– ½ litra mleka
– 200 ml oleju słonecznikowego
– łyżka sosu Worcestershire
– 300 g bułki tartej
– sól, pieprz
Przygotowanie
Bułki zalej mlekiem i pozostaw do momentu, gdy wchłoną mleko. W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na złoto na oleju, a następnie odstaw do wystygnięcia. Przelej ją przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Zioła drobno posiekaj, a papryczkę pokrój w drobną kostkę. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka. Całość dodaj do mięsa oraz dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire, a następnie wbij jaja.
Wszystko dokładanie wymieszaj, uformuj kotleciki i smaż je na patelni do osiągnięcia złotego koloru.
Wiśniowe buraczki
Składniki
– 6 średniej wielkości buraków
– cebula szalotka
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– ½ łyżeczki kminku mielonego
– 200 g wiśni świeże /mrożone
– sól, pieprz
– sok z jednej cytryny
Przygotowanie
Najpierw umyj buraki (nie obieraj ich ze skórki). Następnie dopraw je solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Zawiń buraki w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około godzinę. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości buraków.
Następnie wiśnie zasyp cukrem i zagotuj. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
Po wyjęciu z piekarnika buraki pozostaw do wystygnięcia. Później obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
Do osobnego naczynia wyciśnij cytrynę, dodaj majonez, miód i kminek oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj całość i dodaj do buraków. Wiśnie odcedź z nadmiaru soku i również dodaj do buraków. Całość jest gotowa po wymieszaniu.
Kotleciki i buraczki podaj w towarzystwie (najpierw ugotowanych) ziemniaków obsmażonych na patelni z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Smacznego!
Zmiana czasu 2019: Kiedy zmieniamy czas z letniego na zimowy?
Włodzimierz Czarzasty w GOŚĆ TVS: W Zagłębiu może o mnie powstać legenda! [WIDEO]
Wypróbuj tajską zupę na OSTRO z przepisu Bogusi:
Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Ależ pyszna! Tajska zupa rybna na ostro
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)