Rolowana pieczeń z indyka podana ze śląskim szałotem to najnowsza propozycja Bogusi Kalagi. Sprawdź przepis prosto z programu „Przebojowe Smaki”.
W najnowszym odcinku Bogusia Kalaga zaproponowała rolowaną pieczeń z indyka w towarzystwie tradycyjnej, śląskiej sałatki jarzynowej – szałotu.
Wypróbujesz przepis w swojej kuchni?
TOP 5 SILESIA FLESZ: Półnagie lekarki w Katowicach! A Śląsk rozgrzany wizją spalarni!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią!
W „Przebojowych Smakach” lubimy poeksperymentować, dlatego raz stawiamy na tradycyjne przepisy, raz na nowoczesne rozwiązania, a jeszcze innym razem łączymy oba rozwiązania!
Nie przegap kolejnych przepisów w premierowych odcinkach programu – oglądaj TVS w każdą niedzielę o 13:45.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
McDonald’s, Burger King, KFC – który fast food zdrowszy? PORÓWNANIE
Rolowana pieczeń z indyka
Składniki
– 2 uda z indyka
– 4 łyżki musztardy rosyjskiej
– cebula
– marchewka
– 2 kiszone ogórki
– 6 plastrów wędzonego boczku
– łyżka kminku mielonego
– łyżka wędzonej papryki
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 4 łyżki oleju słonecznikowego
– ½ łyżeczki cukru
– sól, pieprz
Przygotowanie
Na początku uda z indyka pokrój na duże, prostokątne płaty, następnie je posól i posmaruj musztardą. Marchewkę zetrzyj na tarce na kształt zapałek lub pokrój w kostkę. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
Następnie ułóż na mięsie plastry boczku, a na nich pokrojone warzywa. Całość zawiń w roladkę i zabezpiecz całość bawełnianym sznurkiem. Roladki oprósz solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Roladki obsmażamy z każdej strony na złoto i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Do tłuszczu, na którym smażyły się rolady, dodaj koncentrat pomidorowy, kminek i szczyptę cukru. Całość przez chwilę smaż, następnie dodaj wodę i zagotuj. Wlej płyn do naczynia z roladami.
Naczynie zakryj szczelnie folią aluminiową , włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około półtorej godziny.
Po tym czasie mięso będzie bardzo soczyste. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia sprawdzać, czy płyn z pieczeni nie wyparował. Co jakiś czas podlewaj pieczeń powstałym płynem. Jeżeli wyparuje – dolej odrobinę wody.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Przebojowo Smaki Mariusza Kalagi: Bogusia Kalaga gotuje: Sandacz na ryżu z warzywami
Szałot, czyli śląska sałatka jarzynowa
Składniki
– 10 ziemniaków średniej wielkości
– 6 kiszonych ogórków
– pęczek cebuli dymki
– pęczek pietruszki
– 250 g wędzonego boczku
– sok z ogórków (ilość wedle uznania)
– sól, pieprz
– oliwa (opcjonalnie)
Przygotowanie
Najpierw ugotuj do miękkości ziemniaki (najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe). Warto byłoby zrobić to dzień wcześniej – dzięki temu ziemniaki podczas przygotowywania sałatki będą lepiej się kroić i będą bardziej jędrne.
Ziemniaki pokrój w kostkę średniej wielkości – tak samo, jak ogórki. Cebulę dymkę pokrój w cienkie paseczki, oddzielając białą część od zielonej.
Następnie na patelni wytop tłuszcz z boczku, a później dodaj białą część cebulki i ją zeszklij.
Całość dodaj do pokrojonych ziemniaków, gdy jeszcze jest gorąca. Wymieszaj i dodaj zieloną część cebuli dymki oraz pietruszkę. Sałatkę dopraw solą i pieprzem – w razie potrzeby dodaj sok z ogórków oraz odrobinę oliwy.
Sałatkę przed podaniem najlepiej odłożyć na minimum dwie godziny, by smaki miały czas się przegryźć.
Smacznego!
Nie przegap premierowych odcinków muzyczno-kulinarnego show Mariusza i Bogusi Kalagów. Oglądaj „Przebojowe Smaki” w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!
ZŁÓW SANDACZA I GOTUJ Z BOGUSIĄ!
Bogusia Kalaga gotuje: Sandacz na ryżu z warzywami [PRZEBOJOWE SMAKI]
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook InstagramMarlena Borczyk