KrajRegion

Bogusia Kalaga gotuje: Tradycyjny, śląski obiad, czyli rolada, kluski i modra kapusta

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Tradycyjny, śląski obiad, czyli rolada, kluski i modra kapusta to plan na dzisiaj!

 

W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Tym razem serwujemy przepis na tradycyjny, śląski obiad według Bogusi Kalagi!

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w sobotę o 20:00!

 

TOP 5 SILESIA FLESZ sprawdza, kto wyleciał z partii za start w wyborach!

TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Gotuj z Bogusią!

Chyba każdy wie, że tradycyjny, śląski obiad występuje tylko w jednym, niepodważalnym wydaniu – w postaci rolady, klusek śląskich i modrej kapusty. Bogusia Kalaga w programie „Przebojowe Smaki” prezentuje swój sprawdzony przepis na to danie. Z podanych składników przygotujesz sześć sycących porcji. Sprawdź sam!

 

Tradycyjny, śląski obiad

Rolada – składniki

– 6-8 plastrów schabu o grubości ok. 1,5-2 cm

– duża cebula

– 4 łyżki musztardy rosyjskiej

– 2 ogórki kiszone

– 10 plasterów boczku

– nitka bawełniana lub wykałaczki

– sól, pieprz

– wędzona papryka

– łyżka koncentratu pomidorowego

– 4 łyżki oleju słonecznikowego

 

Rolada – przygotowanie

Na początku schab dokładnie umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Następnie posól, popieprz i posmaruj musztardą. Cebulę, boczek i ogórek pokrój w drobną kostkę i wyłóż na
mięso. Zawiń roladki przy pomocy  bawełnianej  nitki  lub spinając je wykałaczką. Każdą roladkę  posyp delikatnie papryką wędzoną.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż rolady na złoty kolor. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia dodaj koncentrat pomidorowy i przesmaż całość. Dodaj rolady, dolej wody i duś na małym ogniu do miękkości.

Gdy roladki zmiękną, przełóż je do innego naczynia i odwiń nitki. Na patelni, na której się dusiły, przygotuj sos. Zredukuj wywar i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, dopraw całość solą i pieprzem.

Kluski śląskie – składniki

– 1-1,5 kg ziemniaków

– mąka ziemniaczana

– 2 jajka

– sól

Kluski śląskie – przygotowanie

Najpierw ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie  (ok. 20 min.). Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wyrównaj powierzchnię przeciśniętych ziemniaków przy pomocy łyżki, a następnie podziel całość na cztery części.

Wyjmij ¼ puree ziemniaczanego, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną (niezależnie od tego, ile masz ziemniaków, proporcje zawsze będą takie same). Dodaj całe jajka i rozpocznij wyrabianie ciasta. Jeżeli jest za twarde, możesz dolać odrobinę wody. Uformuj kulki wielkości orzecha  włoskiego, a następnie w każdej zrób wgłębienie palcem.

W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj kluski. Gotuj do momentu, gdy wypłyną. Po wypłynięciu zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie kluski są gotowe.

 

Nasze przepisy (w tym bacowskie eksperymenty kulinarne) możesz śledzić na naszym kanale na YouTube!

Moda kapusta – składniki

– główka czerwonej kapusty

– cebula

– jabłko

– liść laurowy

– 3-4 łyżki octu winnego lub cytryny

– 8 plasterów boczku

– 1-2 łyżki cukru trzcinowego

– 2 łyżki oliwy

– sól, pieprz

 

Modra kapusta – przygotowanie

Najpierw czerwoną kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w kostkę, natomiast jabłko obierz i pokrój w plasterki. Wszystkie składniki umieść w garnku i zalej około jedną szklanką wody. Doprowadź całość do wrzenia (kapusta powinna mieć intensywny kolor). Po zagotowaniu i przemieszaniu, możesz dolać więcej wody.

Gotuj do miękkości, a następnie odcedź wodę i od razu dodaj ocet (lub cytrynę) – dzięki temu kapusta utrwali swój kolor. Później dodaj  pozostałe składniki, czyli sól, pieprz, cukier, porwany na mniejsze kawałki liść laurowy, przesmażony, pokrojony w kostkę boczek  i oliwę. Całość wymieszaj i spróbuj – smak powinien być słodko-kwaśny. Zostaw na chwilę, aby smaki miały możliwość się „przegryźć”. Najlepszy smak modra kapusta będzie miała dzień po zrobieniu.

Całe danie skomponuj na talerzy wedle własnego uznania i… smacznego!

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

Bogusia Kalaga gotuje: Grillowane roladki z podudzia kurczaka 

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button