„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Sprawdź przepis na wegańskie szaszłyki według Bogusi Kalagi!
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Spróbuj zrobić sam wegańskie szaszłyki w przepisu Bogusi Kalagi!
Wegańskie szaszłyki
Składniki
– bakłażan zielony
– bakłażan żółty
– cukinia
– papryka czerwona
– cebula czerwona
– ½ kg małych ziemniaczków
– 200 g brązowych pieczarek
– 100 ml sosu sojowego jasnego
– łyżka octu ryżowego
– łyżka papryki wędzonej
– ostra papryczka chili
– 100 ml oliwy
– 3 ząbki czosnku
– ½ pęczka pietruszki
Przygotowanie
Na początku przygotuj marynatę z sosu sojowego, oliwy, czosnku i pokrojonej bardzo dobro papryczki chilli. Następnie pokrój cukinię w paski, z kolei bakłażana w plastry i pokryj dokładnie warzywa przygotowaną wcześniej marynatą. Paprykę pokrój w grubą kostkę. Później nadziej na specjalne, grillowe patyczki naprzemiennie wszystkie składniki.
Jako dodatek do szaszłyków proponujemy małe, wyszorowane ziemniaki, które musisz ugotować do miękkości i ostudzić. Po wystygnięciu ziemniaki zamarynuj w oliwie i papryce wędzonej.
Brązowe pieczarki dokładnie umyj, osusz i zamarynuj w oliwie, czosnku i pietruszce.
Przygotowane szaszłyki, ziemniaki oraz pieczarki ułóż na tackach grillowych i grilluj do zrumienienia.
Smacznego!
Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Bogusia Kalaga gotuje: Tradycyjna hiszpańska paella [PRZEBOJOWE SMAKI]
Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)