Kultura i rozrywka

Celuloza – co to za substancja oraz do czego się ją stosuje?

Celuloza jest składnikiem budującym ściany roślin. Należy do rodziny węglowodanów złożonych. Charakteryzuje ją brak zapachu oraz smaku, a także nierozpuszczalność w wodzie oraz alkoholu. Czym jest celuloza i do czego się ją wykorzystuje?

 

Celuloza jest białą substancją, która w naturalnym środowisku odpowiada za budowę ściany roślin. Największą jej ilość odnotowano we włóknach bawełny. Dzięki jej obecności tkanki roślinne są wytrzymałe i elastyczne. Substancja należy do grupy polisacharydów i jest zbudowana z dużej liczby cząsteczek D-glukozy. Często jest nazywana błonnikiem pokarmowym

Czym charakteryzuje się celuloza w pożywieniu?

Celuloza określana jest błonnikiem pokarmowym. Jest ważnym składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny w codziennej diecie. Trawienie celulozy wymaga posiadania specjalnego enzymu, którego nie produkuje organizm ludzki. Mimo to, jest niezbędna w prawidłowym żywieniu, ponieważ zapewnia prozdrowotne działanie na organizm. Usprawnia mechanizmy układu pokarmowego, a także zapewnia uczucie sytości po posiłku. Uczucie pełności żołądka jest możliwe dzięki pęcznieniu celulozy i zwiększaniu jej objętości. Jest często stosowanym środkiem podczas odchudzania.

Korzyści spożywania celulozy dla człowieka:

Spożywanie celulozy z jedzeniem, a także suplementacja niesie wiele korzyści. Warto dowiedzieć się, jakie są korzystne wpływy tego błonnika na ludzki organizm:

Ciąg dalszy artykułu poniżej
  • skutecznie obniża i reguluje ciśnienie krwi,
  • obniża zapotrzebowanie na insulinę,
  • powoduje zmniejszenie przyswajania przez organizm niebezpiecznych trójglicerydów oraz cholesterolu,
  • pozwala na rozwój prawidłowych bakterii w przewodzie pokarmowym,
  • reguluje procesy trawienne, takie jak wypróżnienia oraz likwiduje zaparcia.

Jakie pokarmy zawierają celulozę łatwo przyswajalną przez człowieka?

Każdy mikroelement czy substytut diety najlepiej wchłaniany jest, gdy przyjmujemy go w sposób naturalny, czyli z pokarmem. Bogactwo celulozy znajdziesz w jedzeniu, takim jak:

  • roślinach zielonych: kapuście, rukoli, brukselce, grochu i jarmużu,
  • orzechach, zwłaszcza włoskich oraz pestkach i nasionach,
  • roślinach korzennych: rzodkiewce, kalarepie i rzepie,
  • owocach: jagodach, jabłkach, gruszkach i awokado.

Celuloza w produktach przetworzonych

Celuloza jest składnikiem, który często można znaleźć w wysoko przetworzonej żywności. Jej obecność oznaczona jest symbolem E460. Celuloza wykazuje cechy, które umożliwiają silne wiązanie wody, a dodatkowo nie rozpuszcza się w niej. Dlatego też wykorzystywana jest jako substancja zagęszczająca i emulgująca. W taki sposób używana jest do majonezów, sosów czosnkowych, tatarskich oraz innych. Substancja wykazuje również silne właściwości antyzbrylające. Jest to ważne przy tworzeniu zupek instant oraz różnego typu przypraw. Jej najnowszym zastosowaniem jest dodanie celulozy do produktów lekkich, czyli light. Producenci traktują ją jako zamiennik tłuszczu.

Celuloza – zastosowanie w kosmetyce

Dzięki emulgującym i przeciwzbrylającym właściwościom, celuloza odnalazła zastosowanie również w kosmetykach. Najczęściej dodawana jest do pudrów, maseczek oraz emulsji, które łączą fazę wodną z olejową. Przy produkcji kosmetyków wykorzystuje się różnego typu pochodne celulozy, w zależności od zastosowania.

  • Karboksymetyloceluloza

Ta pochodna celulozy ma za zadanie poprawę konsystencji kosmetyków oraz ich zagęszczenie. Po aplikacji kosmetyku z zawartą substancją na skórze, tworzy nieprzepuszczalną warstwę okluzyjną, która magazynuje wodę i zapobiega jej parowaniu.

  • Hydroksyetyloceluloza

Substancja często wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków do ciała, włosów oraz pasty do zębów. Jej dodatek zapewnia powstawanie cienkiej warstwy na aplikowanej powierzchni. Powstały filtr zapewnia ochronę delikatnej skórze oraz włosów przed czynnikami środowiskowymi, jak smog oraz uszkodzeniami mechanicznymi.

Więcej o zastosowaniu celulozy przeczytasz tutaj: https://ekohub.pl/celuloza

Celuloza jest wszechstronną, naturalną substancją. Jej stosowanie w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu, a wręcz przynosi pozytywne skutki. Dzięki temu, że jest bezwonna oraz nierozpuszczalna w wodzie można ją wykorzystywać na wiele sposobów.

EkoHub to serwis z poradami dotyczącymi eko rozwiązań, aby dbać o środowisko.

 

źródło: artykuł partnera

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button