Co jeść na diecie wegańskiej?
Dieta wegańska zyskuje na popularności nie tylko ze względów etycznych i ekologicznych, ale również zdrowotnych. Nie ulega wątpliwości, że odpowiednio zbilansowana dieta bezmięsna dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Co jedzą weganie, skoro ze swojego jadłospisu wykluczyli mięso, ryby, nabiał, miód i inne produkty odzwierzęce?
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to dobre źródło węglowodanów oraz skarbnica witamin i składników mineralnych. Komponując dietę wegańską, warto zadbać o różne gatunki warzyw i owoców, włączając w jadłospis przede wszystkim produkty sezonowe. Poza najpopularniejszymi warzywami, takimi jak marchewka, pomidory i ogórki, do posiłków dodawaj również: bakłażana, brukselkę, jarmuż, bataty, kalarepę, czosnek i różne rodzaje cebul. Spory wybór masz także wśród owoców (głównie latem). O tej porze roku najlepiej smakują: truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, agrest i arbuz. Sporo wartości odżywczych mają również inne owoce jagodowe (borówki, poziomki, porzeczki, jagody) oraz owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty). Dietę wegańską warto uzupełnić bananami (doskonałe źródło potasu), awokado (znajdziesz w nim zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe) i owocami suszonymi (źródło błonnika pokarmowego).
Rośliny strączkowe
W odpowiednio skomponowanym jadłospisie nie może zabraknąć źródeł białka. Dobrym zamiennikiem nabiału są dla wegan rośliny strączkowe. Można je jeść zarówno w formie nasion (groszek, fasola, ciecierzyca, soczewica), jak i jako przetwory. Z soi produkuje się na przykład tofu i tempeh. Produkty te konsystencją przypominają ser i często są dodawane do dań jako alternatywa dla mięsa.
Produkty zbożowe
Dieta wegańska obejmuje również produkty zbożowe. Najlepiej sięgać po produkty pełnoziarniste (ryż brązowy i dziki, makaron pełnoziarnisty) oraz naturalne płatki zbożowe. Do jadłospisu warto wprowadzić również zdrowe kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana). Jednym z ulubionych produktów wegan jest komosa ryżowa (inaczej quinoa) – bogate źródło pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona można traktować jako osobną przekąskę lub dodatek do dań. Orzechy włoskie, laskowe i nerkowce są dobrym źródłem magnezu, potasu i witamin (E, K, B). Pestki dyni i słonecznika zawierają białko, zdrowe tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Z kolei siemię lniane to nie tylko źródło cennych kwasów tłuszczowych, ale również przeciwutleniaczy.
Inne produkty
Co jeszcze jedzą weganie? Algi i wodorosty, grzyby oraz gotowe produkty sklepowe przeznaczone dla osób na diecie bezmięsnej. Sięgając po taki artykuł spożywczy, uważnie przeczytaj jego skład. Często napis na etykiecie jest tylko chwytem reklamowym. Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie wegańskiej? Kliknij tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-weganska-opis-zasady-co-jesc/.
źródło: artykuł partnera