KrajRegionŚwiat

Co zrobić z dyni? Pomyślcie! Sezon na dynię w pełni [PRZEPISY NA DANIA Z DYNI]

Sezon na dynię w pełni! Dynia stała się popularna w Polsce od czasu rozpowszechnienia amerykańskiego święta Halloween, podczas którego są niezwykłą ozdobą beztroskiej zabawy. Choć do lat hodowana była jako warzywo pastewne, dziś zachwyca smakiem, wyglądem oraz ogromnymi możliwościami kulinarnymi. Oto najlepsze przepisy na dania z dyni.

 

 

Spiderman grasuje po Bytomiu!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Przepisy na dania z dyni (fpt. arc)

JESIENNA SAŁATKA Z DYNIĄ W SOKU POMARAŃCZOWYM

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Składniki dla 4 osób:
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych
8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry
50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki prażonych migdałów

 Sos vinaigrette:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Kilka listków świeżo siekanej bazylii
1 łyżka musztardy miodowej
1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula
Sól morska, chili pieprz cayenne Prymat do smaku 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać. Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette.
Źródło: Doradca Smaku

 

Przepisy na dania z dyni

Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą

Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu z Rosołu warzywnego Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek lub Papryka ostra Prymat
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Curry, Imbir, Pieprz czarny mielony Prymat, sól do smaku

Sposób przygotowania:
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i  skropić olejem z pestek dyni.
Źródło: Doradca Smaku

SERNIK DYNIOWY

  • 300 g ciastek Oreo lub Neo
  • 70 g masła
  • 350 g dyni pieczonej
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 mascarpone
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 budyń wanilinowy
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE

  • Upiec dynię i odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno sartą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.
  • Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
  • Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku
Źródło: Kwestia Smaku

 

Sezon na dynię w pełni! Oto przepisy na dania z dyni

RISOTTO Z DYNI
Składniki
– ryż do risotto: 1 szklanka
– białe wytrawne wino: 0.25 szklanki
– bulion warzywny: 1.5 szklanki
– marchewka (ugotowanej): 2 sztuki
– dynia (upieczonej): 200 gramów
– zielona pietruszka: 0.5 szklanki
– oliwa z oliwek: 2 łyżki

Sposób przygotowania

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek,
    dodać ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli.
  • 2. Podlać częścią wywaru, wrzucić pokrojoną drobno ugotowaną
    wcześniej marchew i dalej smażyć do czasu aż płyn odparuje,
    i znów podlać kolejną częścią wywaru.
  • 3. Pokroić upieczoną dynie, dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem.
    W między czasie posiekać zieloną pietruszkę, część z niej dodać do ryżu wraz z winem i chilli,
    dalej gotując do ponownego odparowania płynu.
  • 4. Gdy ryż jest już kleisty i miękki, wyłożyć na miseczki i od razu podawaćŹródło: Przyslij przepis

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button