Kultura i rozrywka

Dieta zupowa – czy jest skuteczna?

Od czasu do czasu głośno staje się o tzw. diecie zupowej. Bywa ona tematem wielu rozważań, głównie za sprawą znanych osób, które dumnie ogłaszają, że dzięki takiemu sposobowi odżywiania udało im się zrzucić nadmierną masę ciała. Czym jest ta osławiona dieta zupowa? Czy rzeczywiście może być sposobem na uzyskanie szczupłej sylwetki? A przede wszystkim, czy jest bezpieczna dla zdrowia?

 

Czym jest dieta zupowa?

Jak sama nazwa wskazuje, jest to sposób odżywiania bazujący na zupach jako jedynej lub głównej potrawie w menu. Mówi się, że pomysł na diety zupowe zrodził się wśród kobiet z kultury brazylijskiej, gdzie tzw. soup diet zataczała coraz to większe kręgi popularności, zaczynając od tamtejszych modelek, prezenterek czy piosenkarek. Spektakularne efekty diety, których osiągnięcie deklarowały gwiazdy, skłoniły rzesze innych kobiet do wypróbowania zupy jako potrawy redukującej nadmierną wagę. Ponadto czynnikiem, który dodatkowo uatrakcyjniał ten rodzaj diety, była łatwość przyrządzania posiłków. Wystarczy kilka tanich składników, które łatwo zblendować, dodać ulubioną przyprawę i podgrzać.

Jako składnik zupy można wykorzystać wszelkie warzywa i wywary z nich. Dozwolone są dodatki, takie jak chude mięso, najczęściej drób, niekiedy sprawdzają się ryby.

 

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Jak stosować dietę?

Są dwie szkoły. Pierwsza, bardziej otwarta na eksperymentowanie, zakłada, że zupa musi pojawić się jako dwa z pięciu posiłków w ciągu doby, np. jako obiad i kolacja.  W tym przypadku śniadanie, lunch i podwieczorek nadal powinny zapewniać ujemny bilans kaloryczny, jednak dobór składników jest w nich dowolny. Taki rodzaj diety można stosować przez cały okres trwania naszego planu żywieniowego, zakładającego redukcję wagi.

Druga szkoła, restrykcyjna, mówi o całkowitym zastąpieniu wszystkich posiłków zupami. Biorąc pod uwagę, że miska zupy dostarcza średnio do 200 kcal, w przeliczeniu na cztery – pięć posiłków dziennie, otrzymujemy bardzo niską kaloryczność dobową. Z tego powodu ten rodzaj diety zupowej nie powinien być praktykowany dłużej niż kilka dni. Poza niską kalorycznością, czynnikiem, który sprawia, że nie należy przedłużać stosowania tej diety jest fakt, że może dojść do niedoborów żywieniowych. Jeśli nie mamy wprawy w przyrządzaniu potraw, jeśli nie dostarczymy odpowiednich proporcji węglowodanów, białek i tłuszczy, to zbyt długie nieprawidłowe odżywianie odbije się negatywnie na metabolizmie oraz ogólnym zdrowiu!

 

Dieta zupowa – dla kogo?

Zupy warzywne to dawka dobrze przyswajalnego błonnika, szczególnie jeśli zawierają sporo fasoli, grochu czy warzyw zielonych. Sprawdzi się jako pierwsza pomoc u osób, które borykają się z niską perystaltyką jelit. Niekiedy dieta zupowa jest koniecznością – wówczas może stać się wręcz wskazaniem medycznym. Dzieje się tak w sytuacji, kiedy z różnych powodów nie jest możliwe gryzienie jedzenia – po zabiegach chirurgicznych szczęki, w chorobach gardła czy po operacjach, kiedy stan pacjenta sugeruje, że jest za wcześnie na powrót do przyjmowania pokarmów stałych.

 

Czy dieta zupowa jest bezpieczna?

Dieta zupowa, jeśli ma służyć zgubieniu kilogramów, z pewnością jest skuteczna i może być bezpieczna, jeśli będzie się przestrzegać paru zasad. Nie wolno diety tej stosować w opcji restrykcyjnej (czyli kiedy zupy są jedyną formą posiłków) dłużej niż kilka dni. Nie powinno się też doprowadzać do sytuacji, kiedy dieta ta jest monoskładnikowa, czyli kiedy zupy będą przyrządzone tylko z jednego składnika, np. tylko z kapusty, tylko z dyni itd. Stosowanie diet monoskładnikowych nie jest zdrowe i może doprowadzić do poważnych niedoborów. Jeśli zaś zależy nam na lekkich, smacznych, pożywnych posiłkach dwa razy dziennie, możemy włączyć zupy do swojego menu bez obaw. Jeśli brakuje nam pomysłów na smaczne ale i zdrowe zupy, zawsze możemy wypróbować  dobrej jakości dietę pudełkową. Catering dietetyczny w Katowicach proponuje na przykład  zupę krem z grochu i jabłek lub chłodnik miętowy. Dania jak z restauracji, bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i bezpieczne.

 

Jak do każdej diety, również do tej opartej na zupie należy podchodzić z rozsądkiem. Nie zaszkodzi nic, co stosowane jest z umiarem. Wówczas ze spokojną głową można poznawać nowe smaki, nowe receptury i wypróbowywać kolejne metody na zrzucenie kilogramów.

 

źródło: artykuł partnera

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Jeden komentarz

  1. Spośród wszystkich jadłospisów, ze swoją „nazwą własną”, dieta zupowa wydaje się być zdecydowanie najrozsądniejszym wyborem. Wielu dietetyków wypowiada się o niej pozytywnie, bo – jest pełnowartościowa.

    Istotnie, trzeba pamiętać, że nie każda zupa nadaje się do „fit-jadłospisu”. Taka pyszna zupka węgierska i inne typowo gulaszowe odpadają. Ja czerpię przepisy między innymi stąd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button