KrajRegion

Dziki schab z dzika w leśnej otoczce! Góralski przepis [U BACY NA CACY]

W TVS zamiast czmychać przed dzikiem na drzewo, zaganiamy go na patelnię! Sposób na schab z dzika w iście leśnej odsłonie – tylko w „U Bacy na Cacy”.

 

Nie chcecie by Wasze dzieci zamieniły się w wirtualne zombie? Zobaczcie koniecznie najnowszy odcinek TOP 5 Silesia Flesz!

 

Co tydzień nowe przepisy w premierowych odcinkach programu „U Bacy na Cacy” – oglądaj w każdą sobotę o 19:40!

 

Schab z dzika – składniki

½ kg schabu z dzika

Ciąg dalszy artykułu poniżej

– 50 g masła

– cebula

– 3 duże borowiki

– 200 ml śmietanki 30%

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Nadszedł sezon na grzyby! Potrafisz rozpoznać trujące?

 

Marynata do mięsa

– ½ szklanki oleju

– szklanka mleka

– czubata łyżka soli

– łyżeczka pieprzu

– łyżeczka rozmarynu

– 5 ziaren jałowca

– 4 ziarna ziela angielskiego

– 3 liście laurowe

– 4 ząbków czosnku

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

GRZYBY LEŚNE – jak i z czym je jeść? [TOP 4 PRZEPISÓW NA DANIA GRZYBOWE]

 

Przygotowanie

Najpierw dokładnie umyj i osusz mięso, później natrzyj je marynatą.

Pamiętaj, żeby rozetrzeć w moździerzu przyprawy (liście oraz ziarna), aby wydobyć z nich cały aromat.

Następnie zamarynowane mięso odstaw do lodówki, najlepiej na dwie doby (z kolei co pół dnia przewróć je na drugą stronę).

Po upływie tego czasu, pokrój mięso na plastry grubości ok. 2 cm i rozbij je delikatnie tłuczkiem, po czym dopraw solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonymi). Pokrój cebulkę w kostkę, a grzyby dokładnie umyj i pokrój na kawałki średniej wielkości.

Następnie rozpuść na patelni ok. 25 g masła i zacznij smażyć rozbity uprzednio kotlet z dzika (ok. 3-4 min z każdej strony). Po tym czasie przykryj patelnię pokrywką, aby dzik mógł się poddusić.

(fot. TVS)

Następnie na osobnej patelni rozpuść taką samą ilość masła i podsmaż cebulkę oraz borowiki, które będą bazą sosu. Później dopraw całość solą i pieprzem, a po zeszkleniu się cebulki dodaj śmietankę i gotuj parę minut.

Schab z dzika najlepiej podawać w towarzystwie placków ziemniaczanych oraz swojskich ogórków kiszonych.

Smacznego!

(fot. TVS)

Po więcej przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:40, z kolei powtórki w sobotę o 15:10 i w niedzielę o 14:25!

 

ZOBACZ POPRZEDNI ODCINEK – JUŻ TERAZ!

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button