Festiwal morskich świnek
Świnki, które brały udział w konkursie były ubrane w stroje królów, górników i farmerów. Inne miały mniej szczęścia i wylądowały na talerzu.
Na zakończenie festiwalu kucharze podali tradycyjne peruwiańskie dania z pieczonych i smażonych świnek z ziemniakami i kukurydzą choclo.
Zazwyczaj w Peru świnki lądują na talerzach w całości, jednak podczas festiwalu kucharze zdecydowali się podać je bez głów i łapek. Nie chcieli zbytnio szokować przybyłych obcokrajowców, dla których te puszyste gryzonie wciąż są zwierzątkami domowymi. Ś
winki morskie to zwierzątka andyjskie, które Peruwiańczycy nazywają “cuy” (od dźwięków przez nie wydawanych). Ich bogate w proteiny mięso jest spożywane w Andach od wieków. Ci, którzy odważyli się spróbować tego peruwiańskiego specjału twierdzą, że w smaku przypomina połączenie kurczaka i królika. Organizatorzy festiwalu mówią, że w ten sposób chcą promować lokalną kuchnię.