Geny budzą miłość do słodyczy
Z dotychczasowych badań wynika, że odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, bo na nasze preferencje pokarmowe wpływają zarówno czynniki środowiska, jak i geny. Badacze z Uniwersytetu w Toronto analizowali związek między apetytem na słodycze a dość powszechnym wariantem genu GLUT2 (transporter glukozy typu 2), który kontroluje wchłanianie glukozy do wnętrza komórek. Analizy prowadzono w dwóch różnych grupach – w jednej znalazły się osoby starsze, które miały nadwagę lub były otyłe, a w drugiej osoby młode, przeważnie szczupłe i ogólnie zdrowe. Zebrano dane na temat napojów i pokarmów spożywanych przez osoby z obydwu grup. Od wszystkich pobrano próbki krwi do analizy DNA. Okazało się, że osoby posiadające specyficzny wariant genu GLUT2 spożywały więcej słodkich napojów i pokarmów niż inni uczestnicy doświadczenia. Dotyczyło to osób z obu grup i nie miało związku z wiekiem i płcią badanych. Nie zaobserwowano natomiast, by wariant wpływał na różnice w spożyciu tłuszczów, białek, skrobi czy alkoholu. “Odkrycie to wskazuje, że obecnością wariantu GLUT2 można częściowo tłumaczyć różnice w indywidualnych upodobaniach ludzi do słodkości” – komentuje biorący udział w badaniach dr Ahmed El- Sohemy.