Grasica cielęca – jak ją ugryźć? Najprostszy i najszybszy przepis zdradzamy w najnowszym odcinku „U Bacy na Cacy”. Wypróbuj go sam!
Grasica cielęca, czyli danie zapomniane, niegdyś często serwowane. W programie „U Bacy na Cacy” Artur Baca Bacowski wraz z Michałem Miłkiem, szefem kuchni Restauracji Gościnnej w Kaletach, odtworzą tradycyjny przepis na grasicę cielęcą w formie prostej, ale jakże urzekającej w smaku przystawki!
Premierowe odcinki „U Bacy na Cacy” – w każdą sobotę o 19:50 w TVS!
Pianino, albo mandat radnego. I jak przetrwać na szpitalnym SOR-ze? TOP 5 Silesia Flesz
Grasica cielęca
Grasica to zapomniany przysmak kuchni polskiej. Przywracamy dawne, tradycyjne smaki i przedstawiamy przepis na grasicę cielęcą.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
– grasica cielęca
– masło klarowane
– bułka
– jajko
– czosnek
– szklanka białego wina
– sól
– pieprz
Przygotowanie
Najpierw grasicę zalej odrobiną wody, po czym zdejmij niepotrzebne błonki i pokrój na mniejsze kawałki. Później podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Następnie dopraw mięso solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec zalej białym winem i poczekaj, aż część odparuje.
Grasicę najlepiej podać w towarzystwie czegoś chrupkiego, by zrównoważyć jej delikatną teksturę.
Bułkę pokrój na grubsze plastry. Następnie każdy z nich obtocz w roztrzepanym widelcem jajku. Później smaż grzanki na klarowanym maśle do uzyskania złocistego koloru.
Jako dodatek możesz zastosować żurawinę, która przełamie smak całego dania.
Po więcej góralskich przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50! Powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA ŻUR PO BACOWEMU!
U Bacy na Cacy: Gar Panoramiksa, czyli żur, jakiego nie jedliście!
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)