Patronaty

II Śląski Turniej Kulinarny – Turawa 2011

Śląskie Turnieje Kulinarne mają na celu prezentację tradycyjnych dań ze śląskim rodowodem i przybliżenie tradycji i kultury śląskiej kultywowanej w rejonie Opolszczyzny. Ważnym elementem jest też promocja dań śląskich wśród restauratorów, hotelarzy i właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz pensjonatów.
W trakcie II Śląskiego Turnieju Kulinarnego odbędzie się konkurs, w którym zaprezentują się ekipy kucharzy amatorów, szkół gastronomicznych i zawodowców (łącznie ok. 30 drużyn). Ich zadaniem będzie przygotowanie potraw specyficznych dla swoich subregionów i miejscowości. W pierwszym dniu planowany jest konkurs dla amatorów i szkół gastronomicznych w drugim dla profesjonalistów.

Zostały powołane dwie grupy oceniające potrawy. Komisja konkursowa składająca się z fachowców z zakresu gastronomii i folklorystyki (fundacja Klub Szefów Kuchni) pod przewodnictwem Waldemara Hołówki, oraz komisję składającą się z zaproszonych VIP-ów – oceniającą smak i wygląd potraw. Ponadto w trakcie Turnieju będzie pracowała Kapituła marki lokalnej “Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny” pod przewodnictwem pani dr Teresy Smolińskiej.

Laureaci konkursu otrzymają tytuł “Mistrza Śląskich Smaków 2011” oraz złoty, srebrny lub brązowy Kwyrlok (fyrlok, rogalka, mątewka, gwiazdka, kołotuszka, mątewka, kłótewka, firletka, koziołek, rogulka, rogolka).

Turniej będzie miał charakter rodzinnego pikniku dla społeczności lokalnej w różnym przedziale wieku. Trwałym śladem będzie uroczyste posadzenie następnych kilku drzew liściastych w tworzonej alei Mistrza Śląskiego Smaku.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Imprezą towarzyszącą Turniejowi będzie I Śląski Festiwal Nalewek oraz kiermasz produktów regionalnych. Na festiwal nadchodzą zgłoszenia z całej Polski, co świadczy po pierwsze o dużym zainteresowaniu Festiwalem, ale też o pilnej konieczności dostosowania Polskiego prawa do norm obowiązujących w ‘starych” państwach Unii Europejskiej.

Zgłoszenia do obu konkursów, są przyjmowane do dnia 7 czerwca 2011 roku.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button