Inspekcja Handlowa skontrolowała 58 różnych lokali gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce. Inspektorzy odwiedzili bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy, stacje paliw w 13 województwach. Sprawdzali m.in. legalność i rzetelność świadczonych usług gastronomicznych. W ponad połowie lokali stwierdzili nieprawidłowości.
Detektyw wszech czasów powraca!!! COLUMBO od lipca w TVS!
Zobacz zestawienie skontrolowanych lokali – dowiedz się, co ustalili inspektorzy podczas kontroli.
– W ponad połowie odwiedzonych lokali stwierdziliśmy nieprawidłowości. W części z nich, obsługa zaniżała pojemność napojów alkoholowych oraz wagę oferowanych potraw. Zdarzało się, że składniki przygotowanych dań różniły się od tych wymienionych w menu. Niekiedy konsumenci otrzymywali rachunek z doliczoną ceną opakowania, którego w ostateczności nie dostawali. W niektórych kontrolowanych miejscach przy sprzedawanych produktach nie było ceny lub nie określano ilości napojów i potraw, których dotyczy podana cena. Występowały również sytuacje, gdy lokale gastronomiczne używały nieodpowiednich wag do odważania produktów – tłumaczy Prezes UOKiK, Tomasz Chróstny.
Abp Wiktor Skworc rezygnuje! Jest KOMUNIKAT episkopatu
Powalone drzewa, zalane ulice, korki. Nad Śląskiem i Zagłębiem przeszły potężne burze!
Pijany furiat zaatakował pogotowie w Rudzie Śląskiej. Wieźli pacjenta w ciężkim stanie [WIDEO]
źr. UOKiK