Jak smakuje tradycja? Przekonaj się w chorzowskim skansenie

Kulinarny konkurs zorganizowano już po raz 12. W chorzowskim skansenie można dzisiaj nie tylko spróbować i zobaczyć ale i kupić regionalne przysmaki – zarówno te, z których Śląsk słynie jak i te, które odkryto studiując wiekowe książki kucharskie, tym samym ocalając je od zapomnienia. Jest więc nie tylko krupniok, żymlok czy śląski żur, ale i nalewka na kozim mleku, kwaśnica, lelowski ciulim czy wędzone ryby, miody, sery oraz słodkości – wśród nich króluje oczywiście kołocz.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów odbywa się cyklicznie od 12 lat. I ma już swoje gigantyczne żniwo – udało się dzięki niemu zidentyfikować prawie 9 tysięcy tradycyjnych produktów z całego kraju. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod patronatem Marszałka Województwa, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerem merytorycznym i organizacyjnym jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
W tym roku w konkursie na najlepszy regionalny produkt żywnościowy, zgłoszonych zostało 40 produktów, natomiast do części na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną potrawę przystąpi 6 ekip: 1 restauracja, 3 gospodarstwa agroturystyczne i 2 koła gospodyń wiejskich. Wzorem lat ubiegłych, spośród laureatów wyłoniony zostanie nominowany do prestiżowej nagrody „PERŁA 2012″, której uroczyste wręczenie nastąpi podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu 7 października.