Jak zachować bezpieczeństwo podczas produkcji żywności

Przemysł spożywczy, czyli dział gospodarki zajmujący się wytarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia, rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie. Z danych Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej wynika, że jest to jeden z dominujących sektorów gospodarki w naszym kraju. Produkowana u nas żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem na arenie międzynarodowej. Najczęściej trafia ona na rynki w Europie, jednak polskie towary można spotkać obecnie na całym świecie. Specyfika produktów żywnościowych oraz wzrastające wymagania konsumentów nakładają na producentów coraz bardziej rygorystyczne wymagania pod względem jakości wytwarzanych artykułów. Jakie działania należy podjąć i jakie środki wdrożyć aby zapewnić bezpieczeństwo żywności?
Rodzaje zanieczyszczeń żywności
Zacznijmy od ustalenia, co stanowi potencjalne niebezpieczeństwo w technologii produkcji żywności. Po pierwsze, czynniki zagrażające zdrowiu możemy podzielić ze względu na źródło ich pochodzenia. Wyróżniamy tutaj czynniki będące wynikiem niezamierzonego działania człowieka oraz takie wynikające z działania zamierzonego. Zanieczyszczenia żywności można sklasyfikować również pod względem ich pierwotnych przyczyn. Mówimy wówczas o zanieczyszczeniach biologicznych, mikrobiologicznych (drobnoustroje), fizycznych i chemicznych.
Higiena produkcji żywności
Aby zagwarantować, że spożyte przez konsumenta artykuły nie spowodują uszczerbku na zdrowiu, producenci oraz osoby wprowadzające towary do obrotu muszą podjąć rozmaite działania zmierzające do zapewnienia najwyższego poziomu higieny. Chodzi o stworzenie takich warunków, by można było wytwarzać wyroby o odpowiedniej jakości zdrowotnej. Znajomość takich zagadnień przez producentów i przedsiębiorstwa handlowe jest niezbędna, ponieważ to właśnie oni ponoszą odpowiedzialność za wytwarzane i znajdujące się w obrocie artykuły spożywcze. Przedsiębiorstwa sektora żywnościowego powinny przede wszystkim zadbać o to, aby produkowana przez nie żywność była wolna od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. Nad bezpieczeństwem i higieną produktów spożywczych czuwa Państwowa Inspekcja Sanitarna, czyli Sanepid.
Zasady zachowania bezpieczeństwa i higieny w produkcji żywności
Poziom technologiczny polskich przedsiębiorstw branży spożywczej można uznać za bardzo zaawansowany. Podmioty prowadzące działalność w tej branży mają dostęp do wielu efektywnych systemów umożliwiających zachowanie najwyższych standardów higieny. Kluczową kwestią jeżeli chodzi o zapobieganie zagrożeniom biologicznym, fizycznym i chemicznym jest wdrożenie zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System). Są to konkretne i szczegółowe instrukcje dotyczące wszystkich aspektów higieny w produkcji żywności. System ten opiera się przede wszystkim na przeciwdziałaniu zagrożeniom poprzez wyznaczenie miejsc, w których mogą pojawiać się niebezpieczeństwa, oraz określenie jasnych zasad reagowania w przypadku, gdyby one wystąpiły.
Artykuły higieniczne dla branży spożywczej
Utrzymanie należytej higieny na etapie produkcji w sektorze spożywczym wymaga również użycia wielu specjalistycznych rozwiązań. Dwiema firmami zajmującymi się higieną dla przemysłu spożywczego są SALMON HYGIENE (zobacz: https://salmonhygiene.pl/) i CleanAccess (zobacz: https://clean-access.com/). Oferta SALMON HYGIENE obejmuje kompleksowe rozwiązania mające zapewnić najwyższe standardy higieny w procesie produkcji żywności. Firma proponuje szereg nowoczesnych, niezawodnych i skutecznych rozwiązań zwiększających poziom bezpieczeństwa i jakości na obszarach produkcji żywności. Z kolei CleanAccess jest producentem specjalistycznego wyposażenia, w tym systemów mycia w zakładach. Pełna oferta Clean Access znajduje się w katalogu, który można pobrać ze strony https://clean-access.com/oferta-cleanaccess/).
Artykuł sponsorowany
źródło: materiał partnera