Jaką patelnię stalową wybrać?

Polski rynek obfituje o wielką liczbę najróżniejszych patelni. Wiele marek producentów stalowych patelni prezentuje na nim swoje produkty. Różni je między sobą wiele: jakość stali z której zostały wykonane, jak i powłoki nieprzywierające – w które zostały wyposażone. Którą więc z nich wybrać? Na to i inne pytania spróbujemy odpowiedzieć w poniższym artykule.
Wielka ilość patelni stalowych na polskim rynku
Jak już wspomnieliśmy – polski rynek obfituje w ogromne ilości stalowych patelni. Są wśród nich pozycje godne polecenia, jak i takie, które bynajmniej nie spełnią naszych oczekiwań. Warto podkreślić, że cena nie zawsze musi przekładać się na jakość. Może się więc okazać, że znacząco przepłacimy za stalową patelnię, która potem ostatecznie okaże się przeciętny i nie będziemy z niej zadowoleni. Jak więc tego uniknąć?
Pierwszą, najbardziej narzucającą się wskazówką będzie skorzystanie ze sprawdzonych, wypróbowanych rozwiązań. Czyli innymi słowy chodzi nam teraz o sprawdzoną i docenioną markę stalowych patelni. Dobra marka będzie więc dla nas jednym z najważniejszych wyznaczników jakości naszych patelni.
Jakie marki patelni stalowych są godne polecenia?
Nic nie zagwarantuje nam oczekiwanej jakości stalowej patelni w takim stopniu, jak właśnie znana i doceniona marka producenta. Dzieje się tak dlatego, że firmy produkujące patelnie rywalizują ze sobą o klienta. Naturalne jest więc, że starają się zagwarantować mu najwyższą jakość swych produktów. W ich interesie jest także zaoferowanie mu jak najniższej ceny. Które więc marki producentów stalowych patelni są najbardziej godne polecenia?
Gerlach, Konighoffer i Topfann są markami powszechnie docenionymi nie tylko na polskim rynku, ale na całym świecie. Są to firmy znane i sprawdzone. Możemy więc przyjąć, że kupno wyprodukowanych przez nie stalowych patelni będzie zawsze trafnym rozwiązaniem. Powinniśmy wybierać więc te sklepy internetowe, które w swoim asortymencie oferują powyższe marki.

Stal, z której zostały wykonane patelnie
Oprócz znanej i docenionej marki – kolejnym gwarantem wysokiej jakości patelni będzie stal, z której została ona wykonana. Wybierać powinniśmy więc produkty ze stali szlachetnej. Patelnie z dobrej jakości stali nierdzewnej z reguły są znacznie lepsze niż ich aluminiowe odpowiedniki. Odzwierciedla to także ich cena. Wiele z nich to bez wątpienia produkty najwyższej jakości. Należy jednak podkreślić, że często w składzie patelni aluminiowych – oprócz niklu i chromu – znajdują się metale, które mogą być powodem różnorakich uczuleń. Fakt ten z reguły nie występuje w przypadku patelni wykonanych z dobrej jakości stali nierdzewnej.
Podsumowanie
Jak więc widzimy – wybór patelni stalowej sprowadza się zazwyczaj do dwóch, najważniejszych elementów, czyli do odpowiedniej, znanej marki i jakościowo dobrej stali, z której została ona wykonana. Pamiętajmy, żeby przed wyborem zapoznać się dobrze z asortymentem sklepów internetowych.
źródło: artykuł partnera