KrajRegion

Karp droższy niż rok temu! Ile zapłacimy za karpia na Święta Bożego Narodzenia 2021? Ceny karpia 2021

Dziś w Polsce mówi się o galopującej inflacji, co ma wpływ na wyższe ceny niektórych grup towarów. Podrożała głównie żywność, napoje słodzone, nie wspominając już o kosztach paliw. A co z rybami, które co roku znajdują się na wigilijnych stołach Polaków? Ile kosztuje karp w tym roku? Czy wszyscy będziemy mogli sobie na niego pozwolić?

 

Jedno jest pewne, że tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą droższe niż przed rokiem dla nas wszystkich. Inflacja wpływa na wyższe ceny niemal wszystkich produktów, szczególnie tych spożywczych. Jak kształtują się ceny karpia w 2021 roku, który przecież znajduje się na wigilijnym stole niemal w każdym polskim domu?

Ceny polskiego karpia 2021

W tym roku cena karpia za kilogram wzrosła średnio o 4 złote. Spowodowane jest to głównie dwoma czynnikami, a mianowicie: na rynku w tym roku jest mniej karpia hodowlanego i jest to spadek o ok. 30% w porównaniu do roku ubiegłego, ponadto w górę poszły również ceny paszy i mocznika, których używa się przy hodowli karpia. W tym roku za kilogram karpia zapłacimy średnio 18-20 złotych. Według ekspertów, ryby trzeba kupować, jak najszybciej, gdyż ich cena do Wigilii może jeszcze wzrosnąć.

Sprawdziliśmy dla was ceny karpia i aktualną ofertę promocyjną największych sieci handlowych: stan na 11.12.2021

Ciąg dalszy artykułu poniżej
  • Aldi 37,90zł/kg (płat karpia)
  • Auchan 14,99zł /kg
  • Biedronka 34,99zł/kg ( płat karpia)
  • Carrefour 21,99zł/kg
  • Kaufland  29,99 zł/kg (Karp tusza)
  • Leclerc 29,99zł/kg (płat karpia)
  • Lidl 29,99zł/kg (płat karpia)

Jest tańsza alternatywa

W Polsce można kupić również tańsze ryby, ale też gorsze gatunkowo. Na polskim rynku pojawił się karp z Czech oraz Węgier, a jego cena jest trochę niższa niż polskiej ryby.

Karp to już tradycja

Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez karpia. Karp na wigilijnym stole to już tradycja, która tak naprawdę pojawiła się w Polsce po II wojnie światowej.W 1947 roku rybę reklamowało hasło “Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Ryba ta zagościła na stołach świątecznych głównie dlatego, że była wtedy jedyną łatwo dostępną. Obecnie karp pojawia się na polskich stołach głównie w wydaniu peerelowskim, czyli panierowany i smażony.

Właściwości i wartości odżywcze karpia

Mądre głowy od zdrowego żywienia wspominają, że karp pojawia się w diecie Polaków stanowczo za rzadko. Jest to głównie okres Świąt Bożego Narodzenia, później ryba odchodzi w niepamięć. A karp ma przecież liczne właściwości i wartości odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poprawia pracę serca oraz wpływa na odporność organizmu – o ile jemy go regularnie.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Na Śląsku powstała mapa zakażeń koronawirusem. Pokazuje gdzie i jakie warianty dominują

Buble w nowym rozkładzie jazdy Kolei Śląskich? Pasażerowie z Bytomia pokazują je palcami

Choinka z radiowozów HITEM w SIECI! Policjanci zrobili niesamowite wideo!

Śledztwo pod choinkę? Detektyw Monk od grudnia w Telewizji TVS!

 

Marcelina Przystał-Skarżyńska

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button