KrajRegion

Kiełki – dlaczego warto się w nich zakochać?

Uprawa kiełków ma wielowiekową tradycję.  Co ciekawe początkowo stosowane były w celach medycznych, obecnie jednak dietetycy zalecają ich spożywanie codziennie. Kiełki są bowiem niesamowicie bogate w składniki odżywcze.

 

Niektóre posiadają ich nawet 40 razy więcej niż warzywa,które mogłyby z nich wyrosnąć. Warto   wprowadzić je do swojej diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, która ma działanie uodparniające. Poza tym nasz organizm przyswaja znacznie więcej składników odżywczych z kiełków niż np. z suplementów diety.

Dlaczego warto hodować kiełki samodzielnie?

W marketach dostępne są  gotowe kiełki pakowane w plastikowe pojemniki i przechowywane w chłodni,  aby jak najdłużej zachowały świeżość. Korzystanie z gotowych kiełków jest bez wątpienia wygodne. Warto jednak poświecić, dosłownie kilka minut dziennie i wyhodować je samodzielnie.Powodów jest kilka. Prowadząc uprawę samodzielnie, nie tylko będziemy mieć przyjemność z obserwacji siły natury, ale także będziemy mieć cały proces od kontrolą. Zyskamy pewność, że kiełki,które znajdą się na naszych kanapkach, czy w innych daniach będą wolne od jakiejkolwiek chemii i że są świeże. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest także spora oszczędność. Jeśli bowiem zdecydujemy się jadać kiełki regularnie, to znacznie mniej będzie kosztować samodzielna ich uprawa niż kupowanie gotowych.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Nasiona odpowiednie na kiełki

Do kiełkowania wykorzystywanych jest około 20 roślin. Są to głównie zboża i rośliny motylkowe . Najlepszym surowcem do uprawy kiełków są specjalne nasiona na kiełki. Są one wyselekcjonowane tak, że niemal 100% z nich wykiełkuje w tym samym czasie. Poza tym mamy pewność, że nie zawierają żadnych chemicznych dodatków. Do hodowli kiełków nie należy używać zwykłych nasion przeznaczonych do wysiewania w gruncie. Często są one bowiem specjalnie nawożone i zabezpieczane przed szkodnikami za pomocą otoczek. Substancje te nie są obecne w warzywach, które uzyskamy z uprawy, jednak w kiełkach mogą być trujące. Zboża i nasiona przeznaczone do spożycia, także nie są najlepszym materiałem do hodowli kiełków. Często są suszone w specjalnych suszarniach lub prażone i po wysianiu spora ich część nie wykiełkuje.

Jak hodować kiełki samodzielnie?

Samodzielna uprawa kiełków j est bardzo łatwa i nie wymaga wiele czasu. Do tego celu możemy użyć specjalnej piętrowej kiełkownicy, słoika lub ligniny. Przed umieszczeniem nasion w przygotowanym naczyniu należy je starannie wypłukać i namoczyć na kilka godzin w letniej, przegotowanej wodzie.Aby powstały kiełki gotowe do spożycia potrzeba 4-6 dni. Przez ten czas codziennie 2-4 razy powinniśmy przelewać je czystą wodą, a jej nadmiar dokładnie odsączać. Nasiona powinny być wilgotne, ale nie zamoczone w wodzie. Ważny jest także dostęp światła i powietrza. Nie powinno się jednak umieszczać kiełkownicy w nasłonecznionym miejscu jak np. parapet. Nadmiar ciepła, tak jak i zbyt duża wilgotność może spowodować powstawanie pleśni. Gotowe kiełki możemy przechowywać około 7 dni w lodówce. Jemy je w całości, jako dodatek do wszystkiego, z czym nam będą smakować lub same, jako zdrową przekąskę. Jeśli chcesz samodzielnie rozpocząć uprawę to zdrowe nasiona nakiełki kupisz w tym miejscu.

 

(źr:inf.prasowa)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Jeden komentarz

  1. Ogólnie wiadomo, że kiełki są zdrowe i warto je jeść. Mam dużą rodzinę i musiałem kupić dużą kiełkownicę https://terapiasokami.pl/kielkownica-easy-green-automatyczna. Taka kiełkownica sama robi kiełki, ja tylko uzupełniam wodę. Kiełki rosną szybko i są dorodne. Moja starsza córka prowadzi zdrowy styl życia i chętnie zajada się kiełkami. I trzeba przyznać, że wychodzi jej to na zdrowie i urodę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button